Ucraina vrea să importe gaze din România

  • 04 Decembrie 2015 17:39
Ucraina vrea să importe gaze din România

Societatea ucraineană Naftogaz speră să negocieze până la sfârșitul lunii decembrie prețul importurilor de gaze rusești pentru primul trimestru al anului viitor cu grupul energetic rus Gazoprom, a declarat vineri șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, care a adăugat că anul viitor Ucraina speră să importe până la 1 miliard de metri cubi de gaze din România, informează…

Societatea ucraineană Naftogaz speră să negocieze până la sfârșitul lunii decembrie prețul importurilor de gaze rusești pentru primul trimestru al anului viitor cu grupul energetic rus Gazoprom, a declarat vineri șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, care a adăugat că anul viitor Ucraina speră să importe până la 1 miliard de metri cubi de gaze din România, informează Agerpres.

Totuși, el nu a putut indica data la care Ucraina ar putea relua importurile de gaze naturale din Rusia.

Rusia a oprit la 25 noiembrie livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achiziția de gaze, a anunțat la acea dată Gazprom, avertizând că această situație creează 'riscuri grave' în ceea ce privește siguranța livrărilor de gaze rusești spre Europa.

Anul viitor, a afirmat Kobolev, Ucraina speră să importe până la 1 miliard de metri cubi de gaze din România, deoarece, după cum a spus el, această țară are în prezent un 'surplus nesemnificativ'.

Pe fondul crizei în relațiile cu Moscova, Ucraina și-a limitat brusc în ultimul timp achizițiile de gaze rusești, pe care preferă să le cumpere din țări din Europa de Est în așa-numitul regim revers ('revers flow').

Ultima oară, Ucraina a cumpărat gaze din Rusia - 2 miliarde de metri cubi în scop de depozitare pentru perioada de iarnă - la sfârșitul lunii noiembrie, după care și-a suspendat importurile de gaze rusești, notează aceeași agenție de presă, în contextul în care Gazprom susține că grupul energetic rus a oprit livrările din cauza neplății gazelor în avans de către Kiev.

După cum susține șeful Naftogaz, Ucraina își poate acoperi necesitățile pe timpul iernii și fără ajutorul gazelor rusești, dar el nu a indicat dacă suspendarea importurilor de gaze din Rusia va afecta în vreun fel tranzitul gazelor rusești spre Europa.

Ministerul Energiei și Industriei Cărbunelui din Ucraina se așteaptă ca prețul gazului rusesc în primul trimestru al anului 2016 să fie de 210 de dolari pe mia de metri cubi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău