Ucraina va sprijini în continuare R.Moldova în reglementarea diferendului transnistrean

  • 10 Decembrie 2020 13:16
Ucraina va sprijini în continuare R.Moldova în reglementarea diferendului transnistrean

Ucraina va sprijini în continuare Republica Moldova în reglementarea diferendului transnistrean. Asigurarea vine din partea ministrului de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, care se află într-o vizită la Chișinău. El a atras atenția, în urma unei întrevederi cu omologul său de la Chișinău, asupra lipsei dialogului dintre cele două state în ultimii ani și și-a exprimat speranța că relațiile de colaborare se vor aprofunda

În cadrul unui briefing, susținut de cei doi miniștrii de externe, Dmytro Kuleba a amintit că ultima vizită a unui ministru de Externe a Ucrainei în Republica Moldova avut loc acum șase ani și a declarat că nu ar trebui să fie, o astfel de pauză în dialogul dintre cele două țări.

Totodată, diplomatul ucrainean a subliniat că autoritățile de la Kiev sunt interesate în implementarea de proiecte comune și și-a exprimat recunoștința că Rep. Moldova sprijină integritatea teritorială a Ucrainei. Securitatea Republicii Moldova înseamnă securitatea Ucrainei și invers și acesta trebuie să fie principiul fundamental care trebuie să stea la baza relațiilor dintre state, a adăugat ministrul ucrainean de externe. 

Sunt recunoscător Republicii Moldova că sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. La rândul ei, Ucraina a sprijinit Republica Moldova în soluționarea diferendului transnistrean. Vom lucra împreună asupra proiectelor care vor duce la asigurarea suveranității și integrității teritoriale.

La rândul său, ministrul de externe, Aureliul Ciocoi, a comunicat, că discuțiile au vizat securitatea regională și internațională. El și-a exprimat speranța că relațiile dintre Rep. Moldova și Ucraina vor intra într-o etapă calitativ nouă.

Îmi aduc recunoștința pentru o discuție foarte deschisă și sinceră pe care am avut-o cu delegațiile noastre aici la Ministerul Afacerilor Externe, lucru care îmi insuflă speranța că vom reuși să atingem cu eforturi comune identificarea soluțiilor la probleme care există și trenează de foarte mult timp în relațiile bilaterale. Am convenit să aducem un suflu nou în dialogul la nivel înalt între Republica Moldova și Ucraina. 

Șefii diplomațiilor de la Chișinău și Kiev au discutat și despre aspirațiile europene ale celor două țări și au convenit să continue consultările pe subiectul integrării europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău