Ucraina va declara stare de urgență pe fondul temerilor privind o iminentă invazie rusească

  • 23 Februarie 2022 13:15
Ucraina va declara stare de urgență pe fondul temerilor privind o iminentă invazie rusească

Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO) a cerut miercuri instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării în contextul a ceea ce consideră a fi drept agresiune rusă, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, care se află deja sub o administrație politico-militară, informează EFE, AFP, DPA și Ukrinform, potrivit Agerpres.

După decizia SNBO, președintele (Volodimir Zelenski) trebuie să emită un decret privind instituirea stării de urgență în anumite regiuni, document ce trebuie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în termen de două zile.

'Parlamentul ucrainean trebuie să se pronunțe asupra acestei decizii în termen de 48 de ore', a specificat secretarul SNBO, Oleksii Danilov în finalul reuniunii acestei structurii.

Starea de urgență poate fi introdusă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile și nu mai mult de 60 de zile în anumite zone, indică Ukrinform.

În caz de necesitate, starea de urgență poate fi prelungită de către președinte, dar nu mai mult de 30 de zile.

La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat două decrete privind recunoașterea autoproclamatelor republici 'populare' Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014 între forțele proguvernamentale ucrainene și separatiștii proruși susținuți de Moscova. Cele două acorduri prevăd acordarea de asistență militară de către Rusia celor două entități separatiste. Rusia a recunoscut astfel în mod deschis prezența sa militară pe teritoriul 'ocupat temporar' din Donbas.

La 22 februarie, Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus) i-a permis în unanimitate lui Putin să utilizeze armata rusă în străinătate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău