Ucraina, urmărită de FSB prin compania unui oligarh transnistrean

  • 19 Februarie 2017 11:13
Ucraina, urmărită de FSB prin compania unui oligarh transnistrean rise.md

Unul dintre marii operatori de telefonie mobilă și internet din Ucraina –  „Intertelekom”, suspectat de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de colaborare cu serviciile speciale ale Rusiei, este monitorizat de către oligarhul transnistrean Viktor Gușan.

Despre aceasta se spune  într-o investigație efectuată de Asociația reporterilor de investigație RISE Moldova, în comun cu jurnaliști din Kiev.

Autorii articolului, citat de IPN, după ce au studiat deciziile instanțelor judecătorești din Kiev, precum și documentele de fondare, au ajuns la concluzia că „Intertelekom” are relații strânse cu alți operatori de telefonie mobilă și internet din regiunile controlate de Rusia – în Crimeea și în Transnistria.

„Operatorul IDK din Tiraspol, care face parte din holdingul „Sherif”, fondat de către oligarh, și care acordă în regiune servicii de telecomunicație fără avizul Chișinăului, este un partener roaming al firmei ucrainene a lui Gușan. În Crimeea, după cum confirmă și anchetatorii SBU, „Intertelekom” colabora cu firma cu aceeași denumire, care a fost fondată de un fost colaborator al IDK din Transnistria”, se menționează în investigația jurnaliștilor.

Potrivit hotărârii instanței de judecată din Kiev, la care RISE Moldova a obținut acces, „anchetatorii au stabilit că SRL „Intertelekom” a transmis în folosința operatorului rus din Crimeea anexată o parte din utilajul și rețelele sale”.

„Potrivit versiunii anchetei, prin intermediul utilajului firmei ucrainene era asigurată legătura telefonică dintre Crimeea și Rusia, și nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană. În realitate, conform datelor SSU, întreprinderea continua să acorde servicii de telecomunicație pe teritoriul peninsulei, ceea este interzis de către legislația Ucrainei”, citează autorii investigației din documentul organelor de drept ucrainene.

„Mai mult, la Direcția generală de anchetă a SSU se consideră că SRL „Intertelekom” a colaborat cu serviciile speciale ale Rusiei în scopul de a asculta și a monitoriza abonații din Ucraina, și nu numai pe ai lor, dar și pe alți operatori mobili”, se menționează în investigația jurnaliștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Mon
12
Tue
10
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău