Ucraina | Trei ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia

  • 25 Martie 2017 15:13
Ucraina | Trei ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia

East StratCom este un task force (grup de lucru) instituit la cererea Consiliului European, cu scopul de a aborda campaniile de dezinformare, în curs de desfășurare, ale Rusiei.

Se împlinesc trei ani de când Rusia a anexat ilegal o parte din Ucraina. Acest fapt a fost evidențiat în declarația Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, care a reiterat că Uniunea Europeană nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeii și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional, și că acțiunile ilegale ale Rusiei rămân a fi o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează unitatea și suveranitatea tuturor statelor.

Nu doar Uniunea Europeană s-a concentrat pe Ucraina în această săptămână. Ca de obicei, o cantitate considerabilă de dezinformare a mediei pro-Kremlin a fost îndreptată în această direcție. Emisiunea „Vremya pokazhet“ de la televiziunea rusească de stat a consacrat o cantitate semnificativă de timp întrebării „Cu cine luptă Ucraina?“ - vă oferim câteva răspunsuri aici, aici și aici. În cadrul emisiunii, Ucraina a fost descrisă în mod repetat drept o creație anti-rusă. A fost afirmat că în Ucraina ar fi interzisă utilizarea limbii ruse - o dezinformare repetată adesea. A fost afirmat, de asemenea, că Ucraina este în proces de scindare, deoarece nicio forță politică nu sprijină o Ucraină unită - când de fapt, doar separatiștii sprijiniți de Rusia în Donbass și administrația rusă din Crimeea anexată, nu susțin ideea unei Ucraine unite.

Canalul de televiziune al ministerului rus al Apărării, Zvezda, a participat în mod activ la răspândirea dezinformării cu privire la Ucraina. În această săptămână, canalul a afirmat că populația Ucrainei suferă de foamete și a difuzat declarații false din partea oficialilor ucraineni cu privire la lipsa unui buget pentru concursul Eurovision, care va avea loc la Kiev în luna mai.

Rusia Today a prezis tulburări sociale din cauza acestei presupuse lipse de alimente, denaturând afirmațiile unui economist care a vorbit referindu-se la altă problemă, fapt demonstrat de Stopfake. Unele media din Cehia au susținut că Nadejda Savchenko a cerut soldaților să răstoarne guvernul ucrainean și au descris armata ucraineană ca fiind în pragul unui colaps total de spirit. Nicio istorie nu a fost argumentată.

Sursa: East StratCom

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău