Ucraina susține că cea mai importantă lovitură a contraofensivei sale abia urmează

  • 20 Iunie 2023 08:23
Ucraina susține că cea mai importantă lovitură a contraofensivei sale abia urmează

Adjuncta ministrului apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni că „cea mai mare lovitură" din campania militară a Kievului urmează să vină, dar a recunoscut că operațiunea este dificilă deoarece Rusia face tot ce poate pentru a opri ofensiva, informează Agerpres.

„Operațiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplinește aceste sarcini", a spus Maliar pe Telegram. Militarii "se mișcă așa cum trebuie să se miște. Și cea mai mare lovitură abia urmează".

După mai multe luni în care a achiziționat armament occidental, beneficiind de antrenament și pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei în urmă cu două săptămâni pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.

"Inamicul nu va renunța cu ușurință la pozițiile sale și trebuie să ne pregătim pentru un duel dur", a spus Maliar."De fapt, exact asta se întâmplă acum".

Armata ucraineană, care a păstrat o tăcere strictă cu privire la campanie timp de mai bine de o săptămână, a revendicat de atunci mici victorii, informând luni că a eliberat mai multe așezări.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele rus Vladimir Putin a declarat că această contraofensivă nu a înregistrat vreun succes semnificativ, dar unii oficiali și bloggeri militari ruși spun că Ucraina a obținut mici câștiguri cu prețul unor pierderi uriașe de trupe și echipamente.

Este imposibil de verificat în mod independent cum evoluează operațiune militară în cele mai controversate puncte ale frontului, dar Reuters a fost în măsură să confirme că forțele Ucrainei au avansat în faza incipientă a contraofensivei.

Maliar a mai spus că, deși forțele ucrainene avansează în mai multe direcții în sud, forțele Rusiei fac eforturi pentru a înainta în est, unde își concentrează eforturile.

Potrivit unei evaluări făcute luni de președintelui Volodimir Zelenski, armata ucraineană nu a suferit până acum nicio pierdere de teren în contraofensiva în curs de desfășurare împotriva ocupanților ruși.

„În unele zone, luptătorii noștri avansează, în unele zone își apără pozițiile și rezistă atacurilor ocupanților și atacurilor intensificate", a afirmat președintele Zelenski în discursul său de luni seara."Nu avem poziții pierdute. Doar eliberate". El le-a promis din nou compatrioților săi că steagul ucrainean va fi arborat în cele din urmă în toate regiunile ocupate în prezent în sudul și estul țării.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău