Ucraina | SUA califică decizia Moscovei de a trimite trupe ruse în zonele separatiste din estul Ucrainei drept „debutul invaziei”

  • 22 Februarie 2022 19:00
Ucraina | SUA califică decizia Moscovei de a trimite trupe ruse în zonele separatiste din estul Ucrainei drept „debutul invaziei”

SUA au ridicat tonul, marți, ca răspuns la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a desfășura trupe ruse în două zone separatiste din estul Ucrainei, calificând pentru prima dată manevra drept ''debutul invaziei'' și promițând o amplificare a ripostei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

După o primă reacție prudentă, la câteva ore după discursul de luni seară al lui Vladimir Putin, care a recunoscut independența regiunilor separatiste proruse Donețk și Lugansk, marți Washingtonul și-a schimbat tonul.

''Credem că da, acesta este debutul unei invazii'', a declarat la CNN un înalt responsabil de la Casa Albă, Jonathan Finer. În ajun, reacția președinției SUA fusese mai prudentă, evocând o ''încălcare flagrantă'' a angajamentelor internaționale ale Moscovei.

Această luare de poziție va fi însoțită de noi măsuri, a promis executivul american.

Președintele Joe Biden a semnat luni seară un decret care interzice orice investiție, schimb sau finanțare de către cetățeni americani având ca destinație sau proveniență regiunile proruse Donețk și Lugansk. Dar aceste regiuni au deja relații extrem de limitate cu Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki,a ținut să sublinieze luni că sancțiunile anunțate sunt ''distincte'' și se adaugă măsurilor economice ''rapide și severe'' pregătite de Washington și aliații săi în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

Deseori acuzate că acționează solitar în dosarele internaționale, SUA au promis că vor lucra ''strâns'' cu partenerii lor europeni. Washingtonul a ținut să salute marți sancțiunile luate pe celălalt mal al Atlanticului contra Moscovei și în special suspendarea de Berlin a autorizării gazoductului controversat Nord Stream 2, pe care americanii l-au denunțat constant.

''Președintele a indicat clar că, dacă Rusia invadează Ucraina, noi vom acționa cu Germania pentru a reuși ca Nord Stream 2 să nu fie pus în funcțiune'', a indicat purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden pe Twitter, dând asigurări că Washingtonul lucrează în ''consultare strânsă'' cu Berlinul.

Ea a precizat totuși că SUA ar lua ''propriile măsuri'' drept ripostă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău