Ucraina spune că fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu a fost afectată de ocupația armatei ruse

  • 25 Februarie 2022 09:35
Ucraina spune că fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu a fost afectată de ocupația armatei ruse

Centralele nucleare operaționale din Ucraina funcționează în siguranță și nu au avut loc „distrugeri” la facilitățile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forțele rusești, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al președintelui ucrainean.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, că este de importanță vitală ca operarea în condiții de siguranță și securitate a facilităților nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

„Cu privire la situația de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forțe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităților de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale. Directorul general Grossi a spus că este de importanță vitală ca operarea în condiții de siguranță și securitate a facilităților nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declarația AIEA.

La Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, se mai desfășoară în prezent activități de gestionare și stocare a deșeurilor nucleare, potrivit informațiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home.

Potrivit AIEA, în prezent în Ucraina funcționează patru centrale nucleare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică „urmărește cu îngrijorare situația din Ucraina și face un apel pentru reținere maximă pentru evitarea oricărei acțiuni care ar putea pune facilitățile nucleare din Ucraina în pericol”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică este o organizație internațională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state și joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară își respectă angajamentele asumate.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autoritățile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătrați, care a rămas abandonat. Potrivit autorităților ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani, însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău