Ucraina și SUA încep exerciții militare în același timp cu aplicații ruso-belaruse

  • 17 Septembrie 2020 19:54
Ucraina și SUA încep exerciții militare în același timp cu aplicații ruso-belaruse

Ucraina și SUA au lansat joi exerciții militare comune, la două zile după ce Rusia a început aplicații comune cu forțe belaruse în Republica Belarus, relatează Reuters.

Exercițiile "Rapid Trident 2020" se desfășoară în apropiere de Yavoriv, în vestul Ucrainei, implicând circa 4.000 de militari din zece țări, a indicat Ambasada SUA din Kiev.

Aceste exerciții demonstrează forța parteneriatului strategic americano-ucrainean și "angajamentul de a îmbunătăți capacitatea de pregătire într-un mediu operațional plin de provocări, ceea ce întărește relațiile solide necesare pentru pace și stabilitate".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un discurs, în deschiderea exercițiilor, că o armată ucraineană modernă, echipată și capabilă este prioritatea sa, iar această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.

Forțele ruse și belaruse au început marți exercițiile în regiunea Brest, lângă granița Republicii Belarus cu Polonia.

Exercițiile cu nume de cod "Frăția slavă", care ar urma să dureze până la 25 septembrie, sunt destinate luptei împotriva terorismului și nu sunt îndreptate împotriva altor țări, a relatat agenția de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au deteriorat din 2014 ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și a sprijinului pe care aceasta îl acordă rebelilor separatiști din regiunea Donbas (estul Ucrainei).

Raporturile Ucrainei cu Belarus s-au tensionat luna trecută după ce Kievul a criticat alegerile prezidențiale din 9 august în Belarus, care - potrivit ei - nu au fost nici libere și nici corecte, după ce Comisia electorală l-a declarat învingător pe Lukașenko.

Confruntat cu manifestații în masă ale protestatarilor care susțin că alegerile au fost trucate, Lukașenko, care neagă fraudarea scrutinului, s-a întors din nou la aliatul său tradițional Moscova, pe care o acuzase de tentative de destabilizare în țară în timpul campaniei electorale.

Agenția de presă oficială Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk ca numind Ucraina și SUA printre țările care ar fi organizat protestele în Belarus, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău