Ucraina și Rusia se acuză din nou reciproc de manevre în apropierea centralei nucleare Zaporojie

  • 01 Septembrie 2022 10:03
Ucraina și Rusia se acuză din nou reciproc de manevre în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Autoritățile ucrainene au acuzat joi Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra orașului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să ajungă acolo, informează AFP. În același timp, Moscova a acuzat armata ucraineană că a organizat o debarcare a unor ''sabotori'' în apropierea centralei nucleare, scrie Agerpres.

"Rușii întreprind lovituri de artilerie asupra traseului pe care misiunea AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala Zaporojie" ocupată de ruși, a acuzat pe Telegram primarul în exil al acestui oraș, Dmitro Orlov, afirmând că delegația nu poate "să-și continue drumul" spre centrală "din rațiuni de securitate".

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruși și care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

"Cerem Rusiei să înceteze provocările și să dea acces AIEA la această instalație nucleară ucraineană", a continuat Orlov.

De la primele ore ale dimineții de joi, rușii "trag asupra Energodar cu ajutorul mortierelor, armelor automate și bombardează cu ajutorul rachetelor", a acuzat înainte de aceasta Orlov, într-un mesaj separat pe Telegram, publicând fotografii cu clădiri avariate și nori de fum negru.

Ucrainenii i-au acuzat cu o zi înainte pe rușii care dețin controlul asupra Energodar că au bombardat orașul cu intenția de a pune responsabilitatea pe seama forțelor ucrainene.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunțat joi că forțele ucrainene au încercat să captureze centrala Zaporojie, relatează Reuters. Într-o declarație de presă, ministerul a susținut că până la 60 de militari ucraineni au traversat cu bărcile râul Nipru, care delimitează teritoriul deținut de cele două tabere, în jurul orei locale 6:00. Ministerul rus a calificat operațiunea ''o provocare'' menită să împiedice vizita planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară. Instituția rusă a adăugat că ''au fost luate măsuri'' pentru a distruge trupele rivale, folosindu-se inclusiv aviația militară. Reuters menționează că nu a putut verifica imediat aceste informații.

Între timp, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunțat că unitatea numărul 5 a centralei Zaporojie a fost închisă din cauza bombardamentelor.

În pofida informațiilor despre bombardamente pe traseu, AIEA a anunțat joi dimineața că își menține vizita la centrala nucleară Zaporojie.

"Acolo erau activități militare, inclusiv în această dimineață, în urmă cu câteva minute", însă "nu ne oprim, ne mișcăm" acum pentru că ''avem o misiune foarte importantă de îndeplinit'', a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în fața presei în orașul Zaporojie, situat la circa 120 de kilometri de centrală, înainte de plecarea convoiului spre această instalație. "Vom începe imediat evaluarea situației de securitate la centrală", a adăugat Grossi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău