Ucraina și Republica Moldova, la o răscruce a istoriei (Revista presei)

  • 03 Martie 2022 10:51
Ucraina și Republica Moldova, la o răscruce a istoriei (Revista presei)

Ucraina și Republica Moldova, la o răscruce a istoriei, este titlul articolului lui Vitalie Ciobanu publicat pe situl Europa Liberă. Autorul scrie că Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, și-a dobândit acest drept moral, luptând împotriva invadatorilor pe străzile din Kiev, Harkiv, Mariupol, Herson, Odessa... Va depune și Republica Moldova, amenințată de imperialismul rusesc, cerere de aderare la Uniunea Europeană? Aceasta-i întrebarea momentului după Vitalie Ciobanu. În opinia acestuia Republica Moldova se află într-un punct nevralgic al istoriei sale, așa cum a fost și în 1918, și în 1991, când un pericol existențial major a impus decizii curajoase, radicale, elitelor politice, decizii care ne-au schimbat destinul pentru decenii înainte, ferindu-ne de distrugere. Și acum, n-ar fi vorba de meritele Republicii Moldova – reformele sunt abia la început –, ci de o „scurtătură” impusă de împrejurări care ne depășesc, de o șansă dobândită, din păcate, cu prețul unei mari tragedii în preajma noastră. Procesul de aderare va dura, dar ca și în cazul Ucrainei, avem nevoie de un mesaj foarte clar că nu vom fi lăsați de izbeliște în fața agresorului, avem nevoie de o decizie inconturnabilă a forurilor europene și euroatlantice care să ne ofere garanții de securitate.

Deutsche Welle publică un interviu cu Viorel Cibotaru, expert în securitate și fost ministru moldovean al apărării. Publicația încearcă să afle cât de mare e riscul ca Transnistria să devină o parte din ecuația de invazie a Rusiei în Ucraina? Potrivit lui Viorel Cibotaru acum e o situație specială de război, când în Transnistria lejer pot să ajungă avioane care să desanteze un număr suficient de forțe militare, care să finalizeze o operațiune de ocupare a Hersonului, Nikolaev și Odesa, parte a noii entități Novorusia. Aceasta nu este o ipoteză și nici o prezicere. Este expunerea unor concepte pe care noi le-am întâlnit în multiple discursuri ale diferitor oficiali din Federația Rusă.

Semnal PUTERNIC pentru R. Moldova din partea SUA. Secretarul de stat Antony Blinken vine la Chișinău, în cadrul unui turneu în Europa pentru "coordonarea răspunsurilor SUA, NATO și UE la invazia Rusiei", titrează și Ziarul Național.

Ambasadorul R. Moldova în România, Victor Chirilă, și-a amintit de vizita din 1992 a secretatului de stat, James A. Baker.
"Fără apropouri… Când Secretarul de Stat al SUA, James A. Baker, a vizitat R. Moldova, la 11 februarie 1992, URSS își mânca coliva… După exact 30 de ani, vine din nou în R. Moldova, secretarul de stat al SUA, de această dată Antony J. Blinken… E un semn bun", a scris Chirilă pe pagina sa de Facebook.

Primarul orașului Mariupol din sudul Ucrainei a calificat ziua de miercuri drept cea mai dificilă zi de când armata rusească a invadat Ucraina, scrie Ziarul de Gardă. Într-o declarație publicată miercuri seara, 2 martie, pe Telegram, primarul Vadym Boychenko s-a adresat cetățenilor din Mariupol și a spus că forțele ucrainene au ripostat cu curaj împotriva celor care au atacat clădirile rezidențiale, scrie CNN.

Boychenko a mai spus că infrastructura a fost compromisă în oraș și că cetățenii sunt lipsiți de apă și electricitate.

Ziarul publică și cronologia evenimentelor din Ucraina. A început a opta zi a atacului lui Putin asupra Ucrainei. Explozii puternice au fost auzite în Kiev și în alte orașe ucrainene în noaptea de miercuri spre joi dimineață. Dimineață, sirenele de alarmă răsună în orașul ucrainean Nicolaev, iar oamenii sunt îndemnați să se adăpostească în zone sigure. Herson, cel mai mare oraș din apropierea graniței cu peninsula Crimeea, a fost cucerit de armata rusă. Între timp, Pentagonul raportează că sutele de vehicule blindate rusești care se îndreaptă spre Kiev „rămân blocate pe traseu”.

Portul Constanța din România preia din navele care ar fi trebuit să ajungă în porturile din Republica Moldova sau Ucraina, conform informațiilor furnizate de către Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, scrie Mold-street.

„În aceste zile, deoarece porturile din zona de conflict sunt parțial operaționale, navele încărcate cu mărfuri pentru porturi din Republica Moldova și Ucraina au solicitat descărcarea acestora în porturile maritime românești. Aceste nave sunt încărcate cu containere, mărfuri generale și alte mărfuri vrac”, spune Florin Goidea, directorul general al Companiei Națională Administrația Porturilor Maritime, citat de ZF.ro. Portului Internațional Liber Giurgiulești, este singurul port fluvio-maritim din Republica Moldova. Prin el se fac operațiuni de import-export în special cu cereale, oleaginoase, produse petroliere, pietriș și deșeuri de metale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău