Ucraina: Șeful AIEA speră să găsească o soluție pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârșitul anului

  • 02 Decembrie 2022 17:54
Ucraina: Șeful AIEA speră să găsească o soluție pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârșitul anului

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organismului ONU de supraveghere nucleară, citat vineri de Agerpres.

Centrala nucleară din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, furniza aproximativ o cincime din electricitatea Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze pe generatoare de rezervă de mai multe ori.

Bombardamentele repetate în jurul centralei deținute de Rusia au ridicat îngrijorări cu privire la posibilitatea unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobâl din 1986, notează Reuters.

"Angajamentul meu este să ajung la o soluție cât mai curând posibil. Sper că până la sfârșitul anului", a declarat Rafael Grossi.

Grossi nu a exclus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, precum și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Scopul nostru este să evităm un accident nuclear, nu să creăm o situație militară ce ar favoriza fie una, fie cealaltă dintre părți", a precizat Grossi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău