Ucraina | Sancțiunile împotriva Rusiei vor viza și gazoductul Nord Stream 2 (ministrul german de externe)

  • 27 Ianuarie 2022 14:25
Ucraina | Sancțiunile împotriva Rusiei vor viza și gazoductul Nord Stream 2 (ministrul german de externe)

Rusia se va expune unor ''consecințe masive'' în caz de agresiune împotriva Ucrainei, în cadrul unui pachet de sancțiuni în curs de pregătire de către Occident care vizează și controversatul gazoduct germano-rus Nord Stream 2, a declarat joi șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, citată de AFP.

"Suntem pe cale de a lucra la un pachet de sancțiuni puternice" împreună cu aliații occidentali în acest caz, care acoperă mai multe aspecte, "inclusiv Nord Stream 2", a afirmat Annalena Baerbock în Bundestag, transmite Agerpres.

Ministrul de externe german a clarificat astfel poziția Germaniei asupra acestui punct, după multe tergiversări asupra acestei probleme centrale în ultimele săptămâni.

Guvernul de coaliție german - care îi reunește pe social-democrați - mai degrabă favorabili unei abordări conciliante cu Moscova -, pe Verzi și liberali, susținători ai unei linii mai dure - a avut până în prezent o poziție oscilantă cu privire la gazoduct.

Cancelarul Olaf Scholz a evocat astfel atât un "proiect privat", care nu trebuie amestecat cu probleme politice, cât și un acord de principiu încheiat anul trecut între Berlin și Washington, ce prevedea stoparea proiectului în caz de agresiune militară rusă împotriva Ucrainei.

Acest gazoduct, destinat să transporte gaze rusești în Germania și în Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, este finalizat. Dar punerea sa în funcțiune rămâne blocată în prezent de autoritatea de reglementare energetică germană din motive juridice.

Referitor la tensiunile actuale legate de Ucraina, Baerbock a insistat totuși asupra necesității imediate de a se concentra asupra negocierilor în curs pentru a încerca obținerea unei detensionări a situației din partea Moscovei, suspectată că pregătește o invazie.

"Atât timp cât se discută, nu se trage", a remarcat ea de la tribuna Bundestagului.

Berlinul se confruntă totuși cu numeroase critici pentru poziția sa considerată prea suplă față de Moscova, notează AFP. Guvernul german refuză să livreze arme Kievului, contrar SUA și Marii Britanii, și a trebuit recent să-l destituie pe șeful marinei militare naționale, care susținuse poziția rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău