Ucraina: Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev
-
11 Aprilie 16:10
Rusia a distrus joi o mare termocentrală în apropierea capitalei ucrainene Kiev, într-o nouă salvă cu peste 80 de rachete și drone lansate asupra Ucrainei, care au lovit și alte elemente de infrastructură energetică, agravând criza sectorului energetic ucrainean, relatează agențiile Reuters și EFE.
„Drept consecință a atacului masiv de astăzi, forțele Federației Ruse au distrus complet termocentrala de la Tripilska, situată în regiunea Kiev”, a anunțat compania Centrenergo, care deține termocentrala. Odată cu distrugerea acestei termocentrale care funcționa pe bază de cărbune, Centrenergo a pierdut toate capacitățile de generare a energiei electrice, după ce un bombardament rusesc anterior i-a distrus și o altă termocentrală, în provincia Harkov, încă una pe care o deține în provincia Donețk fiind într-o zonă ocupată de trupele ruse, informează AGERPRES.
Termocentrala de la Tripilska este un furnizor major de electricitate pentru regiunile Kiev, Cerkasî și Jitomir. Mai multe alte centrale de generare a energiei electrice și alte elemente de infrastructură energetică au fost avariate în cinci regiuni ale Ucrainei în raidul în care Rusia a folosit, potrivit Kievului, 82 de drone și rachete, din care armata ucraineană susține că a doborât 39 de drone și 18 rachete.
De când Rusia a reluat luna trecută campania de atacuri masive asupra sistemului energetic ucrainean, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea de generare de energie termică, a precizat înaintea bombardamentului de joi premierul ucrainean Denis Șmîhal. O altă campanie cu bombardamente repetate asupra acestei infrastructuri a fost efectuată de Rusia la sfârșitul anului 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bombardamentul rusesc de joi drept un act de 'teroare'. 'Avem nevoie de apărare antiaeriană și alt sprijin pentru apărare, nu de ochi închiși și discuții lungi', a scris el pe Telegram, adresându-se aliaților occidentali care susțin Ucraina în războiul cu Rusia.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, raidul său de joi asupra Ucrainei a țintit instalații de petrol, gaze și centrale electrice. 'Ca rezultat, activitatea companiilor industriei militare ucrainene a fost perturbată, transferul de rezerve către zonele de luptă a fost zădărnicit și furnizarea de combustibil pentru echipele și unitățile militare ale Forțelor Armate ucrainene a fost îngreunat', susține ministerul rus.
Pe de altă parte, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut joi că a respins o incursiune ucraineană pe coasta Mării Negre în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată parțial de trupele ruse și limitrofă peninsulei anexate Crimeea.
Potrivit FSB, un membru al comandoului ucrainean a fost luat prizonier, iar obiectivul operațiunii ucrainene era desfășurarea unei unități de sabotaj a trupelor speciale ucrainene pe istmul Tendra. Serviciul rus mai afirmă că operațiunea ar fi fost planificată de o unitate specială a Marinei britanice cunoscută sub numele de SVS (Special Boat Service), 'ceea ce confirmă participarea directă a Regatului Unit în conflict'.
Rusia acuză cu regularitate Occidentul că participă direct la războiul din Ucraina nu doar prin furnizarea de armament, ci și de mercenari și instructori militari și prin transmiterea către Kiev de informații obținute cu ajutorul sateliților și avioanelor spion care permit astfel armatei ucrainene să lovească ținte rusești mult în spatele liniei frontului.