Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Donețk și Lugansk

  • 19 Iunie 20:40
Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Donețk și Lugansk

Rusia își intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-și mențină pozițiile și caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi în așteptarea creșterii ajutorului militar occidental și a unor noi soldați, în timp ce o campanie de mobilizare se desfășoară în Ucraina, relatează miercuri agențiile AFP și EFE.

Trupele ruse și-au intensificat atacurile în direcția orașului Torețk. Frontul din estul Ucrainei este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona orașului Torețk, în regiunea Donețk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilități.

"După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Torețk", unde trupele ruse au lansat cinci operațiuni de asalt, a semnalat marți Statul Major ucrainean, care asigură că armata ucraineană "respinge agresorul". De partea sa, Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale și-au "îmbunătățit poziția tactică" în apropierea mai multor localități ucrainene, printre care și Torețk. Analiști militari apropiați armatei ucrainene confirmă înaintări ale trupelor ruse în direcția acestui oraș.

Tot în regiunea Donețk, orașul strategic Ceasov Iar este de asemenea scena unor lupte intense, rușii încercând să-l cucerească pentru a realiza o străpungere către Kramatorsk, principalul oraș rămas sub control ucrainean în zonă.

Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar vorbește pe Telegram despre "lupte înverșunate" care au loc zi de zi în acest oraș, unde trupele ruse încearcă "val după val" să străpungă defensiva ucraineană folosind o tactică a "pământului ars".

Rusia își intensifică de asemenea ofensiva și în provincia Lugansk, situată la nord-est de Donețk și care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral. Armata rusă încearcă să înainteze de acolo către orașul Borova în provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk.

Potrivit canalului de Telegram ucrainean "DeepState", apropiat armatei ucrainene, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldați și 200 de piese de artilerie între localitățile Raigorodka și Novovodiane, în apropierea graniței dintre Lugansk și Harkov.

Brigada a 3-a de asalt ucraineană afirmă că a respins pe acel sector al frontului atacurile ruse, în rândul cărora susține că a provocat de la începutul lunii peste o mie de morți și circa 2.300 de răniți, dar trupele ruse își completează acolo efectivele cu 250-400 de noi soldați în fiecare săptămână. Totuși, "situația este extrem de complicată", întrucât trupele ruse atacă necontenit 24 de ore din 24, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană un ofițer din cadrul acestei brigăzi, Oleksandr Borodin.

Potrivit acestuia, rușii reușesc să realizeze constant o rotație a trupelor pentru a înlocui efectivele epuizate cu altele odihnite, în timp ce mențin presiunea asupra trupelor ucrainene prin atacuri cu artilerie, drone și rachete. De asemenea, adaugă ofițerul ucrainean, Rusia dispune de resurse ale infanteriei, întrucât trimite noii soldați în luptă după numai două săptămâni de instrucție. "Este inuman, dar funcționează", conchide acesta, subliniind superioritatea armatei ruse la capitolul efective de luptă.

Ucraina încearcă în acest timp să țină frontul cu pierderi teritoriale minime în așteptarea sosirii mai multor arme și muniții occidentale, în special a avioanelor F-16, sperând că acestea, împreună cu noile efective rezultate în urma campaniei de mobilizare aflate în desfășurare, vor putea întoarce cursul războiului, în care acum Rusia are inițiativa și câștigă teren, fără a reuși însă o străpungere decisivă.

Ucraina a pierdut inițiativa pe front în septembrie anul trecut, după eșecul contraofensivei sale din est și sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câștiguri teritoriale minore și recuperate apoi parțial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi și cu o criză de muniție ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deși între timp au început să sosească noi arme occidentale și muniții pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în fața inamicului mai numeros și mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reușit să oprească înaintarea trupelor ruse și încearcă să mobilizeze noi soldați.

Potrivit unui deputat ucrainean membru al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Kiev, Roman Kostenko, ritmul acestei mobilizări "depășește așteptările" Statului Major al armatei, dar instruirea și echiparea noilor soldați va lua ceva timp.

În ultimele săptămâni au fost postate pe rețelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbați ucraineni luați cu forța de pe stradă de ofițerii de recrutare, acțiuni care uneori conduc la violențe. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldați, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii ruse Rostov a anunțat miercuri că incendiile provocate marți de un atac ucrainean cu drone asupra rezervoarelor de combustibil ale unei rafinării din această provincie nu au fost încă stinse, în pofida eforturilor pompierilor.

Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric și într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,57 m/s
Mon
23
Tue
27
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău