Ucraina reacționează dur după refuzul SUA de a livra rachete Kievului: Victoria împotriva Rusiei este „puțin probabilă”

  • 30 Mai 2022 19:45
Ucraina reacționează dur după refuzul SUA de a livra rachete Kievului: Victoria împotriva Rusiei este „puțin probabilă”

Victoria Ucrainei împotriva Rusiei este „puțin probabilă” dacă Statele Unite nu livrează sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune, a declarat luni Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimit Zelenski. Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia.

Sistemele cu rază lungă de acțiune sunt „esențiale pentru soarta Ucrainei și independența ei”, a declarat consilierul prezidențial Oleksii Arestovici pentru CNN, potrivit DIGI24.

Oficiali americani au declarat săptămâna trecută că au primit o cerere din partea Ucrainei de a-i livra sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), care pot lovi ținte la distanță de până la 300 de kilometri.

Chiar și un număr mic de astfel de sisteme - 20 - ar putea „înclina balanța” în conflictul cu Rusia, a spus Arestovici, adăugând că astfel ucrainenii s-ar putea apăra împotriva atacurilor de la mare distanță ale rușilor.

„Fără MLRS, am putea probabil să stabilizăm linia frontului. Dar vom privi cum pierdem Hersonul, Luganskul, Donețkul și părți din regiunea Zaporojie”, a mai afirmat Oleksii Arestovici. 

A înarma Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune a ridicat îngrijorări în Occident că ar putea fi folosite pentru a ataca ținte pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului.

Referitor la aceste îngrijorări, Arestovici a declarat la CNN că Ucraina va folosi armele doar pentru a-și păara teritoriul, nu pentru a ataca Rusia.

Biden: SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia

Președintele american Joe iden a anunțat luni că Statele Unite nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete” care pot ajunge în Rusia, le-a spus Joe Biden luni reporterilor de la Casa Albă.

Comentariul său a venit ca urmare a relatărilor că administrația americană se pregătește să trimită Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, în războiul de rezistență împotriva invaziei Rusiei.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat luni că decizia SUA de a nu trimite în Ucraina sisteme de rachete care ar putea ajunge în Rusia este „rațională”, potrivit Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău