Ucraina | Procurorul general explică ce infracțiune ar fi comis Petro Poroșenko

  • 19 Iunie 2020 12:22
Ucraina | Procurorul general explică ce infracțiune ar fi comis Petro Poroșenko

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a explicat că fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko "a comis o infracțiune de abuz în serviciu prin numirea lui Serhi Semociko în funcția de șef adjunct al Serviciului de Informații Externe, în anul 2018".

Potrivit Irinei Venediktova, Poroșenko și-a depășit, astfel, atribuțiile și a abuzat de puterea conferită de funcția de șef al statului, din moment ce organigrama Serviciului de Informații Externe nu conținea și poziția în care a fost numit Semociko.

"Voi da un exemplu care mi-a venit acum în minte. Imaginați-vă că avem un președinte al Radei Supreme și doi vicepreședinți. La un moment dat, președintele legislativului decide că un anume deputat Petrenko ar fi și el un bun vicepreședinte. Așa că introduce cel de-al treilea post de vicepreședinte și îl numește în funcția respectivă pe deputatul Petrenko" - a explicat procurorul general al Ucrainei. În cazul lui Semociko, potrivit procurorului, s-a întâmplat același lucru: a primit o funcție care nu era prevăzută în organigrama instituției.

"Acest om a primit un salariu, a adus statului un prejudiciu de 1,5 milioane de hrivne și, cel mai important lucru, i s-a permis accesul la informații secrete" - a adăugat Irina Venediktova.

Procurorul general a ținut să sublinieze că dosarul penal deschis împotriva fostului președinte Petro Poroșenko nu poate fi considerat persecuție politică. Joi, o instanță din Kiev urma să ia o decizie cu privire la încuviințarea arestării preventive a lui Petro Poroșenko, însă ședința a fost amânată pentru data de 1 iulie, la cererea procurorului general, din cauza decesului tatălui fostului președinte. Între timp, Petro Poroșenko a anunțat că a mai fost deschis un dosar penal împotriva sa, de data aceasta pentru "instigare la ură pe criterii religioase". Poroșenko susține că ar fi cercetat penal pentru demersurile pe care le-a făcut pentru a obține independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene față de Patria Moscovei.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău