Ucraina: Președintele Zelenski cere NATO garanții de securitate înaintea aderării

  • 16 Aprilie 2023 13:06
Ucraina: Președintele Zelenski cere NATO garanții de securitate înaintea aderării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanții de securitate pentru țara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie, informează dpa, potrivit Agerpres.

"Garanții de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianței", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.

Liderul de la Kiev a abordat acest subiect și într-o conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski dorește o aderare accelerată la alianța militară occidentală. O condiție prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca țara candidată să nu fie implicată în conflicte internaționale și dispute privind frontierele.

Ucraina a fost invadată de Rusia în februarie anul trecut și de atunci continuă să se apere.

Principalul motiv al invadării de către Rusia a fost trecerea Ucrainei din sfera ei de influență către cea a Occidentului și posibilitatea de a adera la NATO.

Președintele Ucrainei a comemorat vineri victimele atacului rusesc cu rachete asupra orașului Sloviansk, situat în estul țării. Potrivit datelor oficiale disponibile sâmbătă seara, cel puțin 11 civili au fost uciși, inclusiv un copil de doi ani, iar căutarea persoanelor dispărute continuă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău