Ucraina pregătește sancțiuni împotriva a șase posturi TV care au difuzat filme în limba rusă

  • 22 Iulie 2021 12:11
Ucraina pregătește sancțiuni împotriva a șase posturi TV care au difuzat filme în limba rusă

Ombudsmanul ucrainean pentru protecția limbii de stat din Ucraina, Taras Kremin, a adresat un apel, prin care cere Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul audiovizualului ca posturile TV din Ucraina să se conformeze normelor legislative, scrie Rador.

Ombudsmanul ucrainean pentru protecția limbii de stat din Ucraina i-a cerut Autorității de reglementare să impună sancțiuni împotriva celor șase posturi TV ucrainene pentru difuzarea de filme în limba rusă, fapt interzis de noile dispoziții ale Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic.

„Potrivit rezultatelor monitorizării, au fost dezvăluite încălcări ale Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic, fiind difuzate filme, seriale în limba rusă de posturile TV: Inter, Ucraina, ICTV, Mega, NTN, K1, împotriva cărora au fost întocmite sesizările de rigoare”, a scris marți, pe pagina sa de Facebook, Taras Kremin.

Ombudsmanul ucrainean a mai spus că „a transmis o sesizare Consiliului Național pentru Televiziune și Radiodifuziune din Ucraina, cu o cerere de a aplica sancțiunile prevăzute de legislație împotriva acestor instituții” și a făcut un apel la posturile TV pentru a se conforma prevederilor Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic privind difuzarea obligatorie a filmelor și a serialelor în limba de stat. Taras Kremin a menționat, de asemenea, că postul Inter TV a încălcat de șase ori legislația în vigoare, inclusiv prin difuzarea unor filme de lung metraj în limba rusă. Potrivit lui Kremin, cinci astfel de încălcări au fost comise de postul TV Ucraina și TV Mega, în timp ce ICTV - două încălcări, K1 și NTN - câte o încălcare.

Rada Supremă a adoptat Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic la data de 25 aprilie 2019, iar la 15 mai documentul a fost promulgat de președintele de atunci Petro Poroșenko. În iarna anului 2019, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a recomandat autorităților ucrainene să revizuiască Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. Experții comisiei consideră că autoritățile de la Kiev ar trebui să adopte o lege privind minoritățile naționale, în caz contrar Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic creează motive pentru comiterea unor discriminări împotriva minorităților naționale.

În plus, Ucrainei i s-a propus să „reexamineze mecanismul cu privire la anularea sancțiunilor” prevăzut pentru încălcarea normelor Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. Conform Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic, toate evenimentele culturale trebuie să se desfășoare numai în limba de stat, iar pentru posturile TV este prevăzută o cotă de 90% pentru emisiunile în limba ucraineană.

Anul acesta a intrat în vigoare o nouă normă a legii privind ucrainizarea sectorului servicii și, din 16 iulie, normele privind ucrainizarea industriei cinematografice, desfășurarea obligatorie a evenimentelor în limba ucraineană și introducerea examenelor pentru nivelul de competență în limba de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău