Ucraina: Peste 3,6 milioane de copii au început vineri noul an școlar, pe fondul a numeroase amenințări cu bombă la Kiev

  • 01 Septembrie 2023 14:25
Ucraina: Peste 3,6 milioane de copii au început vineri noul an școlar, pe fondul a numeroase amenințări cu bombă la Kiev

Peste 3,6 milioane de copii ucraineni, dintre care 400.000 sunt refugiați în alte țări, și-au început vineri noul an școlar, al doilea de la declanșarea războiului de către Rusia, potrivit cifrelor furnizate de Președinția ucraineană, informează vineri AFP.

În același timp, poliția ucraineană a informat vineri că au existat numeroase alerte cu bombă în școlile din Kiev. "Am primit informații privind prezența unor bombe în școlile din Kiev (...) Toate centrele de învățământ sunt controlate de forțele de poliție din Kiev", a anunțat poliția pe canalul său de Telegram.

"Al doilea 1 septembrie de după invazia la scară mare. Rușii încearcă prin toate mijloacele să ne distrugă națiunea (...). Națiunea și-a păstrat posibilitatea pentru copiii săi de a merge la școala ucraineană", a salutat vineri șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, pe Telegram.

În acest nou an școlar, "3.623.169 de copii studiază în școlile noastre", dintre care 400.000 în străinătate și care "rămân în sistemul nostru educativ", a precizat Iermak.

Cursurile se vor desfășura cu prezență fizică pentru 44,9% dintre elevi, de la distanță pentru 24,4% dintre ei și în sistem mixt pentru 30,7%, a detaliat el.

Potrivit lui Iermak, 3.750 de școli din Ucraina au fost distruse de "rachete și bombe ruse" de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Chiar dacă luptele se dau în estul și sudul Ucrainei, marile orașe îndepărtate de linia frontului sunt vizate cu regularitate de atacuri ruse cu rachete sau cu drone explozive.

Kievul a fost chiar miercuri dimineața ținta unui atac "masiv" ce s-a soldat cu doi morți, atac calificat de către autoritățile militare locale drept cel mai important din primăvară încoace.

În unele orașe mari, adăposturile subterane au fost amenajate pentru a le permite profesorilor să-și continue orele în caz de alertă aeriană ce avertizează asupra unor posibile bombardamente.

"Elevii și profesorii sunt obligați să se adapteze acestor realități", a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, pe Telegram. "Însă esențialul este ca ai noștri copii să studieze (...). Deoarece cunoștințele și cultura sunt ceea ce ne disting de inamic. Aceștia sunt pilonii pe care se sprijină frontul astăzi și pe care se va construi viitorul țării noastre", a dat el asigurări.

Armata ucraineană desfășoară de la începutul lui iunie o contraofensivă dificilă în sudul și estul țării, în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de forțele Moscovei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău