Ucraina oprește exporturile de energie către Uniunea Europeană, din cauza atacurilor rusești. Afectată este și Republica Moldova

  • 11 Octombrie 2022 07:57
Ucraina oprește exporturile de energie către Uniunea Europeană, din cauza atacurilor rusești. Afectată este și Republica Moldova

Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat că oprește începând de marți exportul de electricitate din cauza bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice, o decizie ce afectează țări din Uniunea Europeană, dar și Republica Moldova. Exporturile ucrainene de energie electrică se fac inclusiv prin România.

„Rusia continuă să exercite teroarea energetică împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene. Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizarea cu UE, împreună cu liniile separate către Moldova și Polonia, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a menținut stabilitatea sistemului energetic european. Chiar și după oprirea centralei nucleare din Zaporojie, care se află sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni în ceea ce privește exportul de energie electrică. Dar bombardamentele cu rachete de astăzi. care au lovit generatoare și stații electrice, obligă Ucraina să treacă la oprirea exporturilor de electricitate începând cu 11 octombrie 2022, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, anunță Ministerul ucrainean al Energiei, într-un comunicat.

„Exportul de energie electrică din Ucraina a fost cel care a ajutat Europa să-și reducă consumul de resurse energetice rusești. De aceea Rusia ne distruge sistemul energetic, zădărnicind însăși posibilitatea de a exporta electricitate din Ucraina”, a declarat ministrul energiei, Gherman Galușcenko, potrivit Digi24.

În luna octombrie, Republica Moldova cumpără energie electrică de la trei furnizori. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța pe 30 septembrie că pentru luna octombrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:

  • Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) la prețul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.
  • Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.
  • Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.


Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ” spre Uniunea Europeană prin România, anunța la începutul lunii iulie președintele Volodimir Zelenski. Rețeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la rețeaua europeană la jumătatea lunii martie. Ucraina a fost sincronizată cu rețeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, iar apoi a funcționat autonom. Kievul spera să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige și mai mult în viitor.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău