Ucraina ocupă locul 15 în topul celor mai puternice armate din lume în indexul Global Firepower. Ce locuri ocupă Republica Moldova și România

  • 06 Ianuarie 2023 14:25
Ucraina ocupă locul 15 în topul celor mai puternice armate din lume în indexul Global Firepower. Ce locuri ocupă Republica Moldova și România

Ucraina este clasată pe locul 15 în topul celor mai puternice armate din lume din cele 145 de țări luate în considerare în clasamentul anual al puterilor militare Global Firepower 2023, potrivit publicației ucrainene Kyiv Independent.

În acest clasament, România este clasată pe locul 47, în timp ce Republica Moldova se află pe locul 143 din 145 de țări.

În ceea ce privete țările din regiune, Ungaria ocupă locul 54 iar Bulgaria 59.

Ascensiunea Ucrainei în clasament vine după „răspunsul financiar și material din partea Occidentului” la invazia rusă în Ucraina, a precizat organizația.

Între timp, Rusia și-a păstrat locul al doilea în clasament. Global Firepower a evidențiat că, în ciuda puterii cantitative și a avantajului material, armata rusă a arătat limitări cheie în ceea ce privește antrenamentul, aprovizionarea și pregătirea în timpul războiului. Publicația a adăugat că China, în prezent pe locul 3, se „apropia” de locul ocupat de Rusia.

„2023 se va dovedi un an critic în direcția războiului ruso-ucrainean”, a adăugat Global Firepower.

Cele mai puternice cinci armate din lume:

  • SUA
  • Rusia
  • China
  • India
  • Marea Britanie

Clasamentul final al puterii de foc globale realizat de Global Firepower utilizează peste 60 de factori individuali pentru a determina scorul PowerIndex („PwrIndx”) al unei anumite națiuni, cu categorii care variază de la cantitatea de unități militare și poziția financiară la capacitățile logistice și geografia.

Indicele global al puterii de foc (GPI) compară capacitatea de război convențional a diferitelor țări în ceea ce privește capacitățile de război terestru, maritim și aerian. Potrivit Wikipedia, din cauza accentului pus pe războiul convențional, arsenalele nucleare nu sunt luate în considerare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău