Ucraina observă o retragere parțială rusească din zona Kiev, dar și pregătiri ofensive în est

  • 30 Martie 2022 19:31
Ucraina observă o retragere parțială rusească din zona Kiev, dar și pregătiri ofensive în est

Trupele ruse au efectuat o retragere parțială din împrejurimile Kievului, dar se regrupează în vederea reluării operațiunilor ofensive axate pe încercuirea forțelor ucrainene din estul țării, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik, potrivit agențiilor Reuters și EFE, citată de Agerpres, Rusia confirmând la rândul ei că forțele sale se regrupează pentru a ''elibera'' Donbasul.

În urma negocierilor ''substanțiale'' desfășurate marți la Istanbul, conform declarației negociatorului-șef rus Vladimir Medinski, Rusia a promis că-și va diminua semnificativ activitățile militare în direcția Kievului și în zona orașului Cernigov, situat la nord-est de capitală.

Comandamentul armatei ucrainene a observat unele mișcări de retragere a unităților ruse dinspre Kiev și Cernigov, ''dar nu putem vorbi despre o retragere pe scară extinsă'', a declarat colonelul Oleksandr Motuzianik. De asemenea, nu au încetat bombardamentele ruse asupra celor două orașe.

Deși ''este prea devreme pentru a ști ce intenții are Rusia'', aceasta își deplasează trupe dinspre centru către provinciile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, ''concentrându-și eforturile principale pe încercuirea forțelor ucrainene în estul Ucrainei'', zonă în care ''intențiile ofensive ale inamicului nu au încetat'', descrie situația oficialul ucrainean.

Și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a spus marți că acum trupele sale se vor axa pe cucerirea întregii regiuni Donbas unde se află cele două republici separatiste pro-ruse. Poziția sa a fost confirmată miercuri de o declarație transmisă de ministerul său, în care este menționat că trupele ruse se regrupează lângă Kiev și Cernigov pentru a se concentra pe alte zone esențiale și a ''elibera'' complet Donbasul. 

Pentru a cuceri un oraș precum capitala Kiev, mai spune colonelul ucrainean, ar fi nevoie de sute de mii de soldați, efective pe care Rusia nu le poate mobiliza doar pentru atât. ''Inamicul'' a eșuat și în încercarea de a domina regiunea strategică Odesa, unde a lansat doar mici atacuri dinspre Marea Neagră pentru a testa răspunsul trupelor ucrainene, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Potrivit acestuia, Rusia ''continuă să folosească arme de înaltă precizie pentru a distruge infrastructuri critice în toată Ucraina'', iar ''bombardiere ruse SU-34 au lansat rachete în regiunile Jitomir, Kiev, Cernigov, Harkov și Donețk''.

Trupele ruse încearcă în continuare să cucerească orașele Popasna și Rubijne, din provincia Lugansk, precum și orașul-port Mariupol.

Potrivit unor jurnaliști ai AFP aflați la fața locului, armata ucraineană a recuperat miercuri controlul asupra unei autostrăzi strategice din estul Ucrainei care leagă Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, de localitatea Ciuguiv, un oraș cu circa 30.000 de locuitori situat la 50 de kilometri către sud-est.

La revenirea de la Istanbul, unde a avut loc marți o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene, negociatorul rus Medinski a spus că la această sesiune de tratative, ''pentru prima dată după mulți ani, autoritățile de la Kiev și-au exprimat voința de a ajunge la un acord cu Rusia''. Adică, a explicat el, ''Ucraina s-a arătat dispusă să îndeplinească principalele cereri asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani'', respectiv renunțarea la intrarea în NATO, la orice intenție de a dezvolta sau achiziționa arme de distrugere în masă și de a găzdui pe teritoriul său baze sau contingente militare străine.

Ucraina a propus marți Rusiei ca, în schimbul neutralității, să primească garanții de securitate din partea unui grup de țări, respectiv statele membre permanente ale Consiliului de Securitate (Rusia, SUA, Regatul Unit, China și Franța), plus Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel și Turcia. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Însă un acord de pace cu Rusia va trebui validat de un referendum în Ucraina. Or, consilierul președintelui Volodimir Zelenski și negociator în delegația ucraineană, Mihailo Podoliak, a susținut miercuri din nou că un astfel de referendum nu se poate desfășura înainte de retragerea trupelor ruse, întrucât în Ucraina este în vigoare legea marțială, Kievul cerând așadar Rusiei ca mai întâi să-și retragă trupele și abia apoi să fie pus în aplicare un asemenea acord.

 

 

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a insistat că poziția Moscovei cu privire la statutul Crimeii și al provinciilor Donețk și Lugansk ''rămâne neschimbată'', adică recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al celor două provincii separatiste.

Potrivit unor relatări ale presei, Rusia ar fi renunțat la cererea privind ''denazificarea'' Ucrainei și la cea privind stabilirea unui statut oficial pentru limba rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău