Ucraina | O rută de evacuare din Mariupol era "minată", afirmă Crucea Roșie

  • 07 Martie 2022 14:39
Ucraina | O rută de evacuare din Mariupol era

O rută de evacuare din Mariupol era "minată", a afirmat Crucea Roșie internațională luni, după eșuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc de încălcarea condițiilor de evacuare, informează AFP.

Dominik Stillhart, director de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a explicat la BBC cu privire la culoarele umanitare că "problema sau provocarea este de a aduce cele două părți la un acord care să fie concret, exploatabil și precis", scrie Agerpres.

"Le vorbim de zile în șir pentru a-i aduce la un acord suficient de precis pentru ca acesta să poată fi apoi pus în aplicare", a explicat Stillhart, subliniind că probleme persistă, de exemplu cu privire la itinerarii.

Citând o echipă a CICR care se află la Mariupol, el a explicat că "ei erau gata ieri (duminică), în pofida faptului că ceea ce constituia acordul nu era pe deplin clar. Și, imediat cum au ajuns la primul post de control, ei și-au dat seama că ruta care le era indicată era minată".

"De aceea este atât de important ca cele două părți să aibă un acord precis care să ne poată apoi facilita aceasta (evacuarea) pe teren", a adăugat el.

Armata rusă a anunțat deschiderea, luni, a mai multor coridoare umanitare și instaurarea de armistiții locale pentru a evacua civili din orașele ucrainene Harkov, Kiev, Mariupol și Sumi, pradă unor lupte violente.

Moscova afirmă că a transmis aceste informații structurilor ONU, OSCE și CICR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău