Ucraina nu va semna un acord decât cu ONU și cu Turcia

  • 22 Iulie 2022 18:17
Ucraina nu va semna un acord decât cu ONU și cu Turcia

Ucraina nu va semna acordul foarte așteptat asupra deblocării exporturilor de cereale decât cu ONU și cu Turcia, Rusia trebuind să semneze un acord distinct, a anunțat vineri, 22 iulie, un consilier al președinției ucrainene, citată de Agerpres.

„Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Noi semnăm un acord cu Turcia și cu ONU și ne asumăm angajamente față de acestea. Rusia semnează un acord similar cu Turcia și ONU", a anunțat pe Twitter Mihailo Podoleak.
 
El a avertizat că Ucraina nu va accepta nici o escortă din partea navelor rusești pentru exporturile sale și nici prezența vreunui reprezentant al Moscovei în porturile sale, promițând o „ripostă militară imediat" la orice „provocare" rusească după încheierea acestui acord.
 
„Toate inspecțiile navelor de transport vor fi efectuate de grupuri comune în apele Turciei, dacă va fi nevoie", a adăugat el.
 
Pentru semnarea documentului se află la Istanbul m
inistrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, și ministrul apărării Serghei Șoigu.
 
Acordul asupra cerealelor este foarte așteptat de comunitatea internațională, în condițiile în care aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene de circa cinci luni din cauza războiului declanșat la 24 februarie de Rusia.
 
Acordul prevede crearea unor coridoare sigure pentru a permite circulația navelor comerciale în Marea Neagră, a cărei neutralitate strictă Moscova și Kyivul se angajează să o respecte.
 
Acesta ar fi inițial validat timp de patru luni, timp necesar pentru a scoate ceea ce s-a acumulat în silozurile din Ucraina, și apoi reînnoit automat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău