Ucraina nu va prelungi contractul de tranzitare cu compania Gazprom după 31 decembrie, a comunicat ministrul ucrainean al energiei

  • 18 Martie 10:24
Ucraina nu va prelungi contractul de tranzitare cu compania Gazprom după 31 decembrie, a comunicat ministrul ucrainean al energiei

Ucraina nu va prelungi contractul de tranzitare cu compania Gazprom după 31 decembrie, a comunicat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, transmite Rador.

"Pot confirma că nu intenționăm să încheiem niciun fel de acorduri suplimentare sau să prelungim valabilitatea prezentului acord", a remarcat Galușcenko, citat de Kommersant.

Totodată, ministrul nu a precizat dacă transportul gazelor din Rusia va continua ocolindu-se contractele cu Gazpromul.

După cum a afirmat Galușcenko, și Uniunea Europeană va renunța la gazele din Rusia - nu numai la gazul pe conductă, ci și la toate gazele, inclusiv GNL. Acest lucru se va întâmpla până în 2027, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, inițiativa Uniunii Europene RepowerEU prevede un refuz complet. Potrivit Rosbalt, contractul dintre Gazprom și Naftogaz privind tranzitul de gaze în țările Europeni prin Ucraina expiră la sfîrșitul anului 2024.

Deocamdată această ramificație rămâne singurul traseu pentru livrările gazelor Federației Ruse în Europa Centrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău