Ucraina nu trebuie să piardă războiul cu Rusia

  • 19 Martie 2015 09:20
Ucraina nu trebuie să piardă războiul cu Rusia

Contrar aparențelor, armata ucraineană în confruntarea cu cea rusă nu se află din capul locului pe poziții pierdute. Cu atât mai mult merită să-i ascultăm pe comandanții ucraineni, care cer înarmare.

Statele Unite vor da Ucrainei câteva drone Raven, 30 de autovehicule speciale blindate și 200 de autovehicule Humvee, stații radio, radare de recunoaștere pentru artilerie și alt echipament nefatal în sumă totală de 75 milioane dolari. Ucrainenii cer rachete antitanc Javelin, dar administrația lui Barack Obama refuză să le dea, afirmând că "furnizarea acestora ar contribui la escaladarea conflictului și ar duce la o vărsare mai mare de sânge". "La fiecare unitate de echipament furnizată, rușii vor da rebelilor patru" - a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Ucrainenii argumentează exact invers. "Nu avem o armă așa de modernă" - a spus col. Oleg Mikac, comandantul brigăzii a 83-a mecanizate. "Dacă am fi avut, nu s-ar fi ajuns la retragerea de la Debalceve, nu ar fi existat atacul cu tancuri și multe alte lucruri. Din câte știu, în cea mai eficientă operațiune cu folosirea rachetelor Javelin, trei ansambluri de aceste rachete au distrus 43 de tancuri în curs de 2,5 ore".
Col. Mikac este unul din cei mai buni comandanți , brigada lui a apărat timp de opt luni aeroportul din Donețk. Dacă armata ucraineană ar primi arme, s-ar apăra oare mai eficient?

Gruparea ucraineană din Donbas numără circa 45.000 de soldați și are împotriva sa forțe similare: 9000 soldați ai armatei regulate ruse și 32.000 de luptători și mercenari din Rusia (statistica Cartierului General NATO). În Donbas rușii au 780 tancuri, 1030 transportoare blindate, 420 lansatoare de rachete și aproape 120 de ansambluri de rachete antiaeriene. Dincolo imediat de graniță se află alți 50.000 soldați înzestrați cu sute de tancuri, lansatoare de rachete, avioane și elicoptere. Alți 29.000 soldați numără forțele strânse în Crimeea, înarmate de asemenea până în dinți. În total, Rusia poate arunca împotriva armatei ucrainene 140.000 de soldați, adică exact cât a numărat contingentul NATO în Afganistan.
Royal United Institute din Londra într-un raport publicat acum câteva zile a aformat că din august anul trecut la Debalceve au luptat 55 de subunități ale armatei regulate ruse (în total peste 40.000 soldați). Pentru armata rusă Donbasul este un mare poligon. Luptătorii locali reprezintă jumătate din "armata Novorosiei" și sunt folosiți drept carne de tun. În schimb, potrivit portalului ucrainean Opor Informațîinî, procentul cetățenilor ucraineni în această "armată" reprezintă numai 20%, restul sunt mercenari din Rusia.

Institutul RUSI din Londra a confirmat că lângă Debalceve comandamentul rus a folosit așa-zisa tragere în ai săi, care se retrag de pe linia frontului. În aprecierea RUSI, rezervele rusești pentru ducerea războiului în Donbas se termină și de aici obligația recruților de a semna contracte ca soldați profesioniști.

În schimb, armata ucraineană a depășit cea mai mare criză. Forțele armate au crescut la 250.000 soldați. Planul de mobilizare a fost îndeplinit aproape 100%, ceea ce este deosebit de important, deoarece în cursul unui an de război procuratura a condamnat 17.000 persoane pentru dezertare și refuzul de a merge în armată. Militarii spun că în armată ajung deja alți soldați - motivați și conștienți că merg la război cu Rusia, și nu pentru a participa la lupte cu rebelii. A ajutat și noul sistem de activitate a comandamentelor de completări - șefii sunt ofițeri de linie, care după efectuarea mobilizării pleacă pe front împreună cu oamenii, pe care i-au ales. (...)

Armata a fost împărțită în patru teritorii operative (Est, Vest, Nord și Sud), pentru a fi pregătită să respingă invazia rusă pe întreg teritoriul statului. Ea numără 24 de unități militare mari (în principal brizări), alte 5-6 sunt în faza de organizare și încă 4-5 sunt planificate. La sfârșitul anului trecut a fost înființat Comandamentul pentru Operațiuni Speciale ca unitate separată a forțelor armate. O structură specială este comandamentul ATO - pentru operațiuni antiteroriste în Donbas.

Pentru înzestrarea armatei și a altor formațiuni se află în prezent peste 1100 tancuri, aproape 1000 transportoare blindate, 130 lansatoare de rachete de clase diverse și un număr mare de artilerie. În cea mai mare parte acesta este echipament sub valoarea celei mai moderne arme ruse, deși câteva produse (ca tancul Oplot-M și transportorul blindat BTR-4 Bucefal) îndeplinesc cele mai înalte cerințe.
Ucraina posedă în plus rezerve uriașe de echipament greu din perioada sovietică, dar numai o parte poate fi folosită. De ex. la uzina de tancuri din Harkov se află 500 de mașini, dar sunt învechite și în condiții de luptă au devenit pentru echipajele lor sicrie umblătoare.

Războiul din Donbas este o operațiune terestră. În septembrie, la Minsk, Putin l-a forțat pe Poroșenko să renunțe la folosirea aviației și la retragerea armelor antiaeriene. Aviația ucraineană este de câteva ori mai slabă decât cea rusească și incomparabil mai slab echipată. Disproporțiile sunt atenuate în parte de apărarea antiaeriană a ucraineanilor, care nu este rea, de aici teama Kremlinului în fața folosirii avioanelor și elicopterelor.

Armata ucraineană este ajutată de aproape 60.000 soldați ai Gărzii Naționale și aproape tot atâția funcționari ai serviciului de graniță. Peste 10.000 de soldați numără formațiunile de voluntari din structura MAI și Ministerului Apărării. În total se află sub arme 360.000-380.000 persoane. Mai rămâne armata de rezerviști, care poate conta pe 100.000 soldați.

Agenția privată de spionaj Stratfor din Washington a prezentat 6 scenarii privind invazia rusă în adâncul teritoriului Ucrainei. Rușii - afirmă analiștii - înfrâng apărarea ucraineană în Donbas, în jurul Odessei și a Harkovului. Dar pentru ocuparea întregii Ucraine de pe malul stâng al Niprului și cu atât mai mult pentru ocuparea ei în întregime nu au suficiente forțe.(...)

Ucraina în confruntarea cu Rusia nu se află pe poziții total pierdute. Este important însă ca în cele din urmă să primească arme fatale din Occident, căci în această chestiune dreptatea este de partea comandanților ucraineni, care cer înarmare. Ei argumentează că furnizarea de arme moderne pentru ucraineni va duce la creșterea de mai multe ori a costurilor războiului, astfel că lui Putin o să-i dispară cheful de a realiza o invazie pe scară mare. Mai spun că armele "inteligente" reduc, nu măresc numărul victimelor în rândul populației civile, după cum confirmă războaiele purtate de armatele occidentale și de forțele armate ale Israelului.

Merită să dăm crezare comandanților ucraineni. În definitiv, ei luptă de opt luni cu armata rusă și acum sunt cei mai buni experți în această problemă.

Articol de Miroslaw Czech, GAZETA WYBORCZA
Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău