Ucraina marchează patru ani de la Euromaidan

  • 21 Noiembrie 2017 11:46
Ucraina marchează patru ani de la Euromaidan

Ucrainenii marchează, marți, patru ani de la începutul protestelor proeuropene din Kiev, care au dus la alungarea din țară a fostului președinte Viktor Ianukovici și a echipei sale politice, pe întreg teritoriul Ucrainei având loc evenimente organizate cu ocazia Zilei Libertății și a marcării a patru ani de la Revoluția Demnității.

 În seara zilei de 21 noiembrie 2013, când fostul președinte Viktor Ianukovici a refuzat să semnze Acordul de Asociere cu UE, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe rețelele de socializare au apărut apeluri la protest împotriva conducerii ucrainene, prima acțiune având loc în Piața Independenței din Kiev, la ora 22:00, când circa 2.000 de oameni s-au adunat pentru a manifesta împotriva lui Viktor Ianukovici.

Atunci, jurnaliști, studenți și activiști civici au manifestat împotriva puterii și în favoarea continuării procesului de integrare europeană a Ucrainei.

Această acțiune a primit ulterior denumirea de „Euromaidan”, iar valul de proteste a cuprins mai multe orașe din Ucraina. În timpul confruntărilor dintre protestatari și forțele de securitate ucrainene, în centrul Kievului au fost uciși peste 100 de oameni. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 2.500 de persoane au avut de suferit în timpul Euromaidanului din Kiev. Sociologii susțin că la protestele proeuropene au luat parte aproximativ 20% din populația Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău