Ucraina lansează summitul „Platforma Crimeea” cu o zi înainte de a sărbători independența. Ce așteptări are de la România

  • 23 August 2021 09:03
Ucraina lansează summitul „Platforma Crimeea” cu o zi înainte de a sărbători independența. Ce așteptări are de la România

Premierul României, Florin Cîțu, însoțit de ministrul de externe de la București, Bogdan Aurescu, se va afla luni în Ucraina, pentru a participa la deschiderea summitului denumit „Platforma Crimeea”, pe care Kievul îl lansează cu o zi înainte de a marca 30 de ani de la independența țării. Este un eveniment la care participă mai mulți lideri regionali, inclusiv președintele Maia Sandu, dar și adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, informează DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Florin Cîțu va lua parte la un dejun de lucru cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prilejul Summit-ului inaugural al Platformei Crimeea, și va avea apoi o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal.

În cadrul vizitei sale la Kiev, premierul Florin Cîțu va vizita Biroul Platformei Crimeea și va participa la prezentarea Agenției Executive Permanente, care va realiza punerea în aplicare a deciziilor summit-ului Platformei Crimeea.

Ucraina vrea Crimeea înapoi

Platforma Crimeea este un mecanism internațional de consultare și comunicare inițiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obținerea eliberării peninsulei de sub ocupația Rusiei și revenirea sa la Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase încă din luna februarie că în vara acestui an va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internațional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenție pe care autoritățile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

Președintele ucrainean a semnat și un decret prin care a creat „Platforma Crimeea”, un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupației ruse asupra acestui teritoriu, și au fost trimise invitații unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

Harta Europei a fost schimbată la 18 martie 2014 cu o singură semnătură. Președintele Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devenea parte a Federației Ruse, la finalul unui discurs de o oră, urmărit cu sufletul la gură de întreaga lume. Liderul de la Kremlin nu a arătat nicio emoție la gândul că a intrat în conflict cu Occidentul. Și a deschis o adevărată cutie a Pandorei.

Ce așteaptă Ucraina de la România

„Crimeea nu este doar problema Ucrainei. Este problema întregii regiuni a Mării Negre în privința securității, libertății de navigare și a consecințelor economice și ecologice. România este partenerul nostru în a aborda amenințările de securitate determinate de militarizarea Crimeii (n.r. - de către Rusia)”, declara, la începutul lunii august, Petro Beșta, șeful Direcției Politice din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei. El spunea atunci că se așteaptă ca guvernul român să fie reprezentat la summit la cel mai înalt nivel. 

„Vrem să ne dezvoltăm parteneriatul cu România. Iar contracararea diferitelor forme ale agresiunii ruse, inclusiv în ceea ce privește Crimeea, este scopul nostru comun de politică externă”, a mai spus oficialul ucrainean.

Potrivit Radio Ucraina, declarația comună a summitului Platforma Crimeea va consemna punerea formală în acțiune a acestui format, va reconfirma că „Crimeea este Ucraina”, va condamna crimele comise de Rusia în peninsula Crimeea și în jurul ei și va trasa parametrii politicii internaționale cu privire la scoaterea acestui teritoriu de sub ocupația rusă.

Mircea Geoană reprezintă NATO la summitul de lansare a „Platformei Crimeea”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se va afla și el la Kiev, între 23 și 24 august, prilej cu care va asista la ceremoniile de marcare a 30 de ani de independență a Ucrainei, informează un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

În 23 august, secretarul general adjunct al Alianței va participa la Summitul Inaugural al Platformei Crimeea, urmând să aibă intervenții în cadrul sesiunii inaugurale și la panelul de discuții „Amenințări în regiunea Mării Azov și Mării Negre ca provocare de securitate internațională: consolidarea eforturilor și modalități de de-ocupare”.

Pe 24 august, oficialul NATO va asista la ceremoniile prilejuite de a 30-a aniversare a independenței Ucrainei.

Pe parcursul vizitei, Mircea Geoană va avea întâlniri bilaterale cu președintele Radei Supreme (parlamentul Ucrainei), Dmitro Razumkov, cu vicepremierul pentru integrare euroatlantică, Olha Stefanișnia, cu vicepremierul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, Oleksii Reznikov.

Agenda vizitei mai cuprinde întrevederi cu secretarul Consiliului pentru apărare și securitate națională, Oleksii Danilov, cu șeful comitetului parlamentar pentru afaceri externe și cooperare interparlamentară, Oleksandr Merejko, și cu adjunctul șefului Comitetului pentru informații, apărare și securitate națională, Mariana Bezuhla, precizează un comunicat al Alianței, citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău