Ucraina, invitată să-și părăsească propriul teritoriu, altfel va fi considerată „ocupant'': Noi atacuri rusești în Zaporojie

  • 22 Septembrie 2022 13:26
Ucraina, invitată să-și părăsească propriul teritoriu, altfel va fi considerată „ocupant'': Noi atacuri rusești în Zaporojie

Un responsabil prorus numit de Moscova în administrația din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) a declarat joi, 22 septembrie, că trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea, în mare parte controlată de forțele ruse, întrucât, în caz contrar, după desfășurarea referendumului de alipire la Rusia vor fi considerate drept "ocupante", relatează mediile de stat ruse, între care și cotidianul Kommersant.

Armata rusă controlează în prezent 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, se află sub controlul puterii de la Kiev, indică agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Forțele armate ucrainene trebuie să se retragă imediat din restul teritoriului regiunii Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru în Consiliul principal al administrației (de ocupație) din această regiune din sudul Ucrainei, un politician prorus despre care presa ucraineană a scris că ar avea legături cu rețele de crimă organizată.

"În caz contrar, după referendumul ce va fi urmat de ieșirea regiunii din componența Ucrainei prin declararea independenței și alipirea la Federația Rusă, forțele ucrainene vor fi percepute ca 'ocupante', iar oricare dintre acțiunile lor drept agresiune împotriva Rusiei", a declarat acesta.

Referendumuri au fost anunțate pe teritoriul autoproclamatelor republici 'populare' Lugansk și Donețk (LNR), respectiv (DNR), componente ale zonei miniere Donbas din estul Ucrainei și în regiunile din sudul țării, Herson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

Responsabili proruși din regiunea Zaporojie au declarat anterior că referendumul vizează întreaga regiune, nu doar partea controlată de armata rusă.

Locuitorii regiunilor Zaporojie și Herson vor răspunde la întrebări despre secesiunea de Ucraina, formarea unui stat independent și intrarea în componența Federației Ruse în urma acestui referendum, notează Kommersant.

Autoproclamatele republici Donețk și Lugansk au fost recunoscute de Moscova cu două zile înainte de invazia rusă în 24 februarie, de aceea locuitorii de aici vor fi invitați să răspundă doar dacă sunt de acord cu alipirea la Rusia, conform media oficiale ruse, transmite Agerpres.

Între altele, liderul prorus al administrației militare și civile din Zaporojie, Evgheni Balițki, s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin cu solicitarea de a examina problema recunoașterii suveranității regiunii Zaporojie și alipirea ei ulterioară la Rusia.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat un pachet de sancțiuni din partea UE împotriva Rusiei din cauza acestor referendumuri planificate de Moscova în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Între timp, forțele ruse au atacat în cursul dimineții de joi cu rachete centrul administrativ al regiunii Zaporojie și împrejurimile sale, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de agenția de presă Unian.

Șeful administrației militare ucrainene din regiune, Oleksandr Staruh, a informat despre cel puțin un mort și cinci persoane rănite, în urma unui atac masiv cu rachete asupra infrastructurii civile și unei zone rezidențiale din Zaporojie.

Nouă rachete au lovit joi dimineață orașul Zaporojie și împrejurimile sale, a anunțat pe Telegram șeful adjunct al cancelariei prezidențiale de la Kiev, Kirill Timoșenko, indicând că una dintre rachete a lovit un hotel din centrul orașului, iar sub dărâmături se află mulți oameni, o operațiune de salvare fiind în curs de desfășurare.

În urma atacului, potrivit acestuia, au fost avariate un transformator electric și turnul televiziunii locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău