Ucraina interzice alegătorilor ruși să participe la scrutinul prezidențial din Rusia

  • 17 Martie 2018 07:20
Ucraina interzice alegătorilor ruși să participe la scrutinul prezidențial din Rusia

Ucraina i-a avertizat vineri pe alegătorii ruși că nu le va permite accesul la consulatele țării lor pentru a vota duminică în cadrul scrutinului prezidențial rus, organizat după patru ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova, relatează AFP.

Ministrul de interne Arsen Avakov a anunțat pe pagina sa de Facebook că forțe ale poliției vor păzi reprezentanțele diplomatice ale Rusiei în Ucraina, „la Kiev, Harkov, Odessa și Lvov, și nu le va permite cetățenilor ruși să pătrundă în aceste clădiri pentru a vota”.

Această decizie a fost luată ca reacție la „organizarea ilegală” a alegerilor prezidențiale ruse în Crimeea, unde vor fi deschise secții de votare în orașele Sevastopol și Simferopol.

„Având în vedere războiul hibrid și agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei (...), Ministerul de Interne ucrainean consideră imposibilă organizarea pe teritoriul țării de alegeri care încalcă legile Ucrainei”, a declarat ministrul Arsen Avakov.

Vladimir Putin, aflat la cârma Rusiei de 18 ani în calitate de președinte și premier, este așteptat să câștige - fără surprize - al patrulea mandat prezidențial duminică, care l-ar plasa la conducerea țării până în 2024.

Ceilalți șapte candidați pălesc în fața sa în preferințele electoratului: candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este cotat cu 7-8% din intențiile de vot; ultranaționalistul Vladimir Jirinovski cu 5-6%; jurnalista liberală Ksenia Sobceak, cu 1-2%, în timp ce restul acumulează aproximativ 1%.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale, pe care el o denunță ca fiind orchestrată de putere, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, le-a cerut rușilor să boicoteze scrutinul.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău