Ucraina închide un punct de trecere spre Donbas din cauza bombardamentelor cu mortier și grenade anti-tanc ale rebelilor pro-ruși

  • 20 Februarie 2022 11:05
Ucraina închide un punct de trecere spre Donbas din cauza bombardamentelor cu mortier și grenade anti-tanc ale rebelilor pro-ruși

Duminică, autoritățile ucrainene au anunțat închiderea unuia dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, ca urmare a bombardamentelor frecvente din partea rebelilor.

Ucraina a suspendat operațiunile la unul dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, în regiunea controlată de rebelii pro-ruși, ca urmare a bombardamentelor repetate, a anunțat armata ucraineana, citată de Reuters, potrivit DIGI24.

Bombardamentele dincolo de linia care separă forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși au crescut semnificativ în număr și intensitate de săptămâna trecută.

Guvernul de la Kiev spune că este vorba de provocări din partea Rusiei și separatiștilor. Liderii occidentali au avertizat, de asemenea, că Putin ar putea încerca înscenarea unui atac în Donbas pentru a-l folosi ca pretext pentru o invazie a Ucrainei.

Rebelii pro-ruși au atacat de trei ori punctul de trecere Șastia, folosind mortier și lansatoare de grenade anti-tanc, în condițiile în care încălcările armistițiului de către separatiști au crescut de la 66 la 136, vineri.  

„Având în vedere escaladarea situației și faptul că nu se poate garanta siguranța populației civile care folosește punctul de trecere, folosirea lui va fi suspendată”, au anunțat autoritățile militare ucrainene, duminică.

Situația devine tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei: doi militari ucraineni au fost uciși sâmbătă în urma confruntărilor cu separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas. Inclusiv jurnaliștii s-au aflat sub tiruri. Echipele de monitorizare ale OSCE au înregistrat sute de încălcări ale armistițiului, în ultimele zile, iar o încercare de mediere a eșuat, pentru că delegația rusă nu s-a prezentat la discuții. Separatiștii pro-ruși au  deschis focul asupra a peste 20 de așezări, conform Ministerului ucrainean al Apărării. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk. În același timp, autoritățile germane și franceze le transmit cetățenilor lor să părăsească de urgență Ucraina, iar două mari companii aeriene își suspendă zborurile către Kiev

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău