Ucraina „îi fură Rep.Moldova cel mai mare râu”. Războiul informațional purtat de Rusia capătă amploare (Revista presei)

  • 29 Mai 10:34
Ucraina „îi fură Rep.Moldova cel mai mare râu”. Războiul informațional purtat de Rusia capătă amploare (Revista presei)

Ziarul de Gardă publică un articol despre dosarul concesionării Aeroportului. La cea mai recentă ședință de judecată, într-un semn de așa-numit protest, avocații au părăsit in corpore sala de judecată. Asta după ce apărătorii au solicitat recuzarea unei magistrate, urmată de o solicitare de recuzare a întregului complet de judecată.

„Un astfel de comportament, în afară de faptul că încalcă orice limită, perturbează activitatea instanței și este un act împotriva justiției”, a menționat magistrata Stella Bleșceaga.

Drept consecință a comportamentului manifestat, avocații au fost sancționați cu o amendă în mărime de 1000 de lei, iar completul de judecată urmează să sesizeze Uniunea Avocaților.

Examinarea dosarului concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a început la 18 mai 2023, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. De atunci până la 27 mai curent, au fost planificate 23 de ședințe, dintre care jumătate au fost nelucrative, notează Ziarului de Gardă.

În dosar figurează opt foști oficiali de rang înalt, printre care fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă; ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci, dar și mai multe persoane din conducerea Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Aeroportul Internațional Chișinău”, printre care ex-directorul general interimar, Petru Jardan.

Europa Liberă publică un articol despre secarea Râului Nistru la Hotin,  în care titrează: ”Guvernele de la Chișinău și Kiev caută explicații și soluții, propaganda rusă le-a și găsit”

Ministrul Mediului din Ucraina a declarat marți că împuținarea apei în Nistru, surprinsă în apropiere de cetatea Hotin, în imagini devenite virale pe net, ar fi cauzată de secetă, iar omologul său de la Chișinău a dat asigurări că, în aval, pe teritoriul R. Moldova, „nu există riscuri”. 

Imagini video difuzate pe Facebook de o localnică din Ucraina și preluate rapid în R. Moldova înfățișau o porțiune considerabilă a albiei Nistrului secată, mai jos de Hotin.

În vreme ce autoarea clipului de pe social media spune în spatele camerei că „așa ceva nu a mai existat vreodată”, alți comentatori care ar locui în zonă spun în comentarii că aceasta nu este o situație neobișnuită, iar Nistrul s-ar fi redus în proporții asemănătoare și în alți ani.

Imaginile au fost preluate de presa rusă în articole în care a revenit la narative mai vechi că Ucraina ar „fura Moldovei cel mai mare râu” pentru a produce curent electric în amonte pe Nistru, adăugând și un avertisment nou că R. Moldova ar risca să rămână fără apă în cursul acestei veri, pentru că Ucraina ar deversa acum masiv apă din lacul de acumulare al centralei Novodnistrovsk, care s-ar goli.

Vorbind ieri, la Chișinău, alături de omologul său ucrainean, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a spus însă jurnaliștilor că deversările de la lacul de acumulare Novodnistrovsk s-au făcut în mod regulamentar, iar în acest moment „nu există riscuri”.

Ziarul Național scrie un articol cu referire la un interviu pe care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, l-a oferit pentru presa din România, care explică ”De ce „prinde” propaganda rusă în R. Moldova, deși numai Occidentul ne ajută”.

„Ceea ce s-a făcut în ultimii 60-70 de ani nu schimbi în 2-3 ani. R. Moldova a fost parte a URSS până în 1991, apoi au urmat politicieni trădători” spune Andrei Spânu în interviu. Potrivit ministrului, în acest caz se impun „răbdarea și maturitatea” pentru a putea „construi”, „explica” și „aduce suficiente argumente” în favoarea integrării europene a R. Moldova, astfel încât „să ajutăm toată societatea să se unească în jurul acestui obiectiv major” mai spune Ministrul în interviul care poate fi citit integral pe portalul G4media.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:0 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău