Ucraina: Harkov construiește școli în stațiile de metrou pentru a proteja elevii de bombardamentele rusești

  • 30 August 2023 19:44
Ucraina: Harkov construiește școli în stațiile de metrou pentru a proteja elevii de bombardamentele rusești

Copiii din Harkov vor începe anul școlar în clase noi, construite la metroul din oraș. Este soluția găsită de autorități ca elevii să vină fizic la școală, dar și să fie feriți de rachetele rusești. 60 de săli de clasă au fost construite în stațiile de metrou din Harkov, a anunțat primarul orașului aflat la 30 de kilometri de granița cu Rusia, relatează Digi24.ro.

Rachete rusești ajung la Harkov în câteva minute de la lansare iar elevii care se află în școlile obișnuite nu au timp să coboare în adăposturi. Stațiile de metrou din Harkov, în special cele din centrul orașului, sunt construite la o adâncime de 20-30 de metri.

Ele au fost gândite de la început ca să fie folosite și ca adăposturi. „Vor fi bănci, o tablă interactivă și wi-fi. Profesori și psihologi vor fi prezenți. De asemenea, va fi instalată și o alarmă de incendiu, pentru siguranța copiilor. Clasele vor fi antifonate și ventilate”, susține Viktoria Kuznețova, administrator stații de metrou, notează sursa citată

„Sunt de acord să învețe copiii la metrou. Le lipsește socializarea. Vor putea socializa unii cu alții, vor găsi un limbaj comun, vor comunica. Lecțiile vor fi de două ori pe săptămână, trei ore pe zi. Nu în fiecare zi. Sunt de acord cu asta”, spune Irina Loboda, mama unui elev.

Peste 1.300 de școli au fost distruse în totalitate în zonele controlate de guvern în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, iar altele au fost grav avariate, a anunțat marți Fondul ONU pentru copii, UNICEF.

Atacurile persistente înseamnă că doar o treime dintre copiii de vârstă școlară din această zonă frecventează cursurile pe deplin, în persoană, și mulți uită deja ceea ce au învățat, arată datele UNICEF. Unele școli s-au confruntat cu lovituri directe, iar altele au fost închise ca măsură de precauție în cele 18 luni de atacuri cu rachete și artilerie asupra zonelor rezidențiale din întreaga țară.

„În interiorul Ucrainei, atacurile asupra școlilor au continuat nestingherite, lăsând copiii profund tulburați și fără spații sigure pentru a învăța”, a declarat UNICEF. Războiul a urmat întreruperilor din perioada pandemiei de COVID, ceea ce înseamnă că unii copii ucraineni se confruntă cu un al patrulea an școlar consecutiv de întreruperi ale educației.Ei ar trebui să se întoarcă la cursuri în această săptămână după vacanța de vară.

„Acest lucru nu numai că i-a lăsat pe copiii ucraineni să facă eforturi pentru a progresa în educația lor, dar se luptă și pentru a reține ceea ce au învățat atunci când școlile lor erau pe deplin funcționale”, a declarat Regina De Dominicis, directorul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Cam jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a abilităților elevilor în ceea ce privește limba, cititul și matematica, iar aceștia au pierdut sentimentul de siguranță și prieteniile pe care școala le poate oferi celor care îndură războiul, a arătat reprezentanta UNICEF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău