Ucraina | G7 cere Rusiei să înceteze „provocările”

  • 13 Aprilie 2021 08:51
Ucraina | G7 cere Rusiei să înceteze „provocările”

Miniștrii de externe ai G7 și șeful diplomației europene au îndemnat luni Rusia să pună capăt "provocărilor" sale și să se angajeze în "dezescaladare" la frontierele Ucrainei unde și-a concentrat trupe, notează AFP, potrivit Agerpres.


"Lansăm un apel Rusiei să pună capăt provocărilor și să treacă imediat la o dezescaladare a tensiunilor conform obligațiile sale internaționale", au declarat ei într-un comunicat comun, în ajunul întrevederilor la sediul NATO de la Bruxelles cu privire la această problemă.

"Aceste mișcări de trupe pe scară largă, care au loc fără o notificare prealabilă, constituie o amenințare și un factor de destabilizare", au subliniat ei, solicitând, de asemenea, Moscovei "transparență" în materie de mișcări militare, așa cum și-a luat angajamentul pe lângă Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Ei au reafirmat "sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele ei recunoscute internațional" și au salutat "reținerea Ucrainei" în noile tensiuni.

Ucraina, care se teme că Kremlinul caută un pretext pentru a-o ataca, a acuzat Rusia că a masat peste 80.000 de soldați lângă frontiera sa de est și în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 după sosirea pro-occidentalilor la putere la Kiev.

Potrivit Kievului, separatiștii proruși au, de asemenea, 28.000 de luptători și peste 2.000 de consilieri și instructori militari ruși pe teritoriul pe care îl controlează din 2014 în estul țării.

Statele Unite au avertizat duminică Moscova împotriva oricărei agresiuni în Ucraina.

"Vor fi consecințe", a avertizat secretarul de stat american, Antony Blinken, așteptat marți la Bruxelles pentru discuții cu aliații din NATO cu privire la mai multe probleme fierbinți, printre care tensiunile ruso-ucrainene.

Statele Unite au discutat pe această temă cu Franța și Germania, a indicat el, subliniind că "există mai multe trupe rusești masate la frontieră decât oricând din 2014, în timpul primei invazii".

Războiul din Donbas, în estul țării, a început în aprilie 2014, în urma unei revoluții pro-occidentale în Ucraina, care a fost urmată și de anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea.

Antony Blinken a discutat telefonic luni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea vizitei sale și a insistat asupra "necesității ca Rusia să înceteze imediat întărirea militară agresivă de-a lungul frontierelor Ucrainei și în Crimeea ocupată", a precizat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, va fi primit marți dimineață de secretarul general al NATO și va participa apoi la o reuniune a comisiei NATO-Ucraina, a informat Alianța.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel NATO să accelereze aderarea țării sale pentru a trimite un "semnal real" Rusiei. Dar NATO dă dovadă de cea mai mare precauție cu privire la această cerere.

La rândul său, Rusia susține că Kievul pregătește o ofensivă împotriva rebelilor, amenințând că va veni în salvarea populației din zonele separatiste, unde au fost distribuite sute de mii de pașapoarte rusești.

Doi militari au fost uciși în ciocnirile cu separatiștii proruși din estul Ucrainei, a informat luni Kievul.

Potrivit unei surse din cadrul președinției ucrainene, chestionată de AFP, Volodimir Zelenski dorește, în plus, să se întâlnească în această săptămână cu omologul său francez, Emmanuel Macron, care, împreună cu cancelarul german, Angela Merkel, este mediator în conflict. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-4,76
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău