Ucraina | Federica Mogherini: Rusia nu scapă de sancțiunile UE

  • 25 Iunie 2018 20:46
Ucraina | Federica Mogherini: Rusia nu scapă de sancțiunile UE

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a deplâns luni la Luxemburg lipsa de progres în punerea în aplicare de către Moscova a acordurilor de la Minsk destinate să ducă la încetarea luptelor în estul Ucrainei, o condiție pentru ridicarea sancțiunilor economice ale UE, informează AFP.

Liderii UE urmează să decidă joi, la summitul lor de la Bruxelles, dacă vor extinde sau nu sancțiunile economice severe impuse în 2014, la care Moscova a răspuns cu un embargo la produsele alimentare occidentale.

"Nu este un mister. Ridicarea sancțiunilor este legată de punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Or, din păcate, nu vedem niciun rezultat", a declarat Mogherini la o conferință de presă după o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE.

"Sancțiunile nu sunt un scop în sine. Ele sunt un instrument, nu un obiectiv", a insistat ea.

Aceste sancțiuni afectează bănci rusești, societăți din domeniul apărării și companii petroliere și interzic europenilor să facă investiții financiare în Rusia.

Aceste sancțiuni au fost decise în vara anului 2014, în plină criză ucraineană, la câteva luni după anexarea Crimeii de către Rusia, urmată de ofensivă a rebelilor pro-ruși în estul Ucrainei.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea rebelilor separatiști, cărora le furnizează în special arme, fapt dezmințit de Moscova.

UE a impus de asemenea sancțiuni împotriva a aproximativ150 de personalități ruse, între care apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, care au fost înscrise pe o "listă neagră". Activele lor din bănci europene au fost înghețate și li se refuză acordarea de vize pentru UE.

Aceste sancțiuni tensionează relațiile dintre Bruxelles și Moscova. Noul guvern populist italian, constituit din Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea 5 Stele (antisistem), cere ridicarea lor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău