Ucraina face apel la consolidarea măsurilor împotriva Rusiei, la 11 ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian

  • 07 August 2019 12:38
Ucraina face apel la consolidarea măsurilor împotriva Rusiei, la 11 ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian

Ministerul de Externe de la Kiev condamnă războiul pe care Rusia l-a declanșat în 2008 împotriva Georgiei și face apel la comunitatea internațională să continue măsurile care vizează restabilirea integrității teritoriale a statelor afectate de politica agresivă a Moscovei, scrie ziarul Korrespondent, menționând că MAE de la Kiev a publicat o declarație în contextul în care pe 7 august se împlinesc 11 ani de la începutul războiului ruso-georgian, scrie Rador.

"Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu tărie războiul pe care Federația Rusă l-a declanșat pe 7 august 2008 împotriva Georgiei. Condamnăm continuarea ocupării ilegale a teritoriilor suverane georgiene din Abhazia și din regiunea Țhinvali/Osetia de Sud, precum și demersurile regimului de ocupație rusesc care vizează anexarea de facto a acestor teritorii" - subliniază MAE ucrainean.

În acest context, Kievul își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și subliniază necesitatea unei soluționări pașnice a conflictului, pe baza principiilor și a normelor fundamentale ale dreptului internațional.

"Experiența ne-a arătat că politica vizând calmarea agresorului prin înghețarea conflictului ruso-georgian a dezlegat mâinile Rusiei și a dus la agresiunea armată directă împotriva Ucrainei în februarie 2014" - amintește MAE de la Kiev. Astfel, Ucraina solicită comunității internaționale să ia măsuri consolidate menite să restabilească integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate de politica agresivă a Rusiei.

"În aceste zile, împreună cu Georgia, deplângem victimele războiului, le aducem un omagiu și suntem alături de poporul georgian" - a adăugat Ministerul ucrainean de Externe.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău