Ucraina e ''un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE'', afirmă Zelenski

  • 24 Iunie 2022 19:46
Ucraina e ''un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE'', afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de țară candidată la aderare Ucrainei, despre care a spus că reprezintă un puct de cotitură, în cadrul unui videoclip dat publicității vineri, relatează DPA.

"Ucraina nu este o punte, o pernă între Occident și Rusia, o zonă tampon între Europa și Asia, o sferă de influență, o zonă gri, o țară de tranzit", a spus el, potrivit Agerpres.

Ucraina este "un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE", a declarat el. Ucraina nu mai este "o țară terță", ci va deveni un membru al Uniunii Europene.

Decizia va schimba istoria, a declarat președintele parlamentului Ruslan Stefanciuk în videoclip.

"Nu putem schimba geografia. Rusia va continua să fie vecinul nostru". Însă, în acest caz, istoria a învins geografia, a mai spus el.

Ca țară candidată, Ucraina are noi perspective, a spus prim-ministrul Denis Șmîgal, cu "acces la noi programe de asistență financiară ale UE".

El și-a exprimat speranțele pentru noi investiții și joburi. "De acum încolo, statul nostru nu doar va adopta experiența europeană, dar poate și influența politica industrială a Uniunii Europene", a mai spus el, salutând procesul de integrare a Ucrainei drept ireversibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău