Ucraina: De la începerea invaziei ruse, tribunalele ucrainene au condamnat 26 de suspecți pentru crime de război

  • 23 Februarie 2023 16:13
Ucraina: De la începerea invaziei ruse, tribunalele ucrainene au condamnat 26 de suspecți pentru crime de război

Tribunalele ucrainene au judecat și condamnat 26 de suspecți de crime de război de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, iar aproape 300 de indivizi au fost puși sub acuzare, a anunțat joi, 23 februarie, procurorul de legătură pentru Ucraina în cadrul Eurojust, Miroslava Krasnoborova, transmite transmite Agerpres.

Eurojust este un centru unic unde autoritățile judiciare naționale conlucrează îndeaproape pentru a combate cazuri grave de criminalitate transfrontalieră organizată. Rolul Eurojust este de a contribui la transformarea Europei într-un loc mai sigur, coordonând activitatea autorităților naționale - din statele membre ale UE, precum și din statele terțe - în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de criminalitate transfrontalieră.

Eurojust a dezvoltat o rețea internațională omogenă care oferă procurorilor din întreaga Uniune Europeană acces la peste 50 de jurisdicții din toată lumea. De asemenea, Eurojust colaborează îndeaproape cu alte agenții ale UE și cu parteneri care sprijină diferitele etape ale lanțului de justiție penală, inclusiv organele de aplicare a legii și organismele antifraudă.

Potrivit Miroslavei Krasnoborova, condamnările au fost date pentru infracțiuni ce includ violul și crima, bombardarea clădirilor civile și tratamente crude contra civililor.

De la 24 februarie 2022 până în prezent, Ucraina a înregistrat peste 71.000 de presupuse crime de război.

„Atrocitățile și distrugerile cauzate de Rusiei sunt colosale și nesfârșite. Milioane de oameni au fost forțați să lase totul în urmă. Atacuri masive cu rachete distrug infrastructura civilă și mulți și-au pierdut viața în mod tragic'', a spus Krasnoborova.

„Aceste pagube nu pot fi reparate, dar ce putem face este să îi aducem pe cei vinovați în fața justiției”, a subliniat ea într-o conferință de presă.

Rusia a negat că a comis atrocități în Ucraina și că acțiunile sale îi vizează și pe civili.

Până în prezent, 296 de indivizi au fost puși sub acuzare pentru crime de război, 99 de cazuri fiind în prezent judecate de tribunale din Ucraina.

Eurojust a creat, împreună cu Curtea Penală Internațională (CPI), Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România și Ucraina, o echipă de investigație comună (JIT) pentru crime de război comise în Ucraina. Această echipă și-a început activitatea în 3 martie anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău