Ucraina cere Rusiei să-și respecte promisiunea și să evacueze trupele din Transnistria

  • 12 Iulie 2017 14:47
Ucraina cere Rusiei să-și respecte promisiunea și să evacueze trupele din Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a luat act cu surprindere de declarația Dumei de Stat a Federației Ruse, care conține acuzații nefondate la adresa Ucrainei și Moldovei privind presupusa blocada a regiunii transnistrene și reaminteste Moscovei ca s-a angajat sa repatrieze trupele ruse din aceasta regiune a Republicii Moldova, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe de la Kiev.

MAE ucrainean a subliniat că, în fapt, regiunea transnistreană a Republicii Moldova se bucură de toate avantajele regimului zonei de comerț liber CSI și zonei de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană, scrie paginaderusia.ro.

Exporturile în Ucraina de mărfuri fabricate în Transnistria au crescut de la 51 milioane $ în 2015, la 61 milioane $ în 2016 și continuă să crească în anul curent.

„O totala neînțelegere din partea noastra reprezinta “preocuparea” Dumei în urma introducerii controlului comun la punctul de control Cuciurgan.  La urma urmei, această decizie confirmă actiunea cadrului legal al Republicii Moldova pe întreg teritoriul țării sale. În același timp, Rusia a declarat în mod repetat despre respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional” – a spus într-o declarație.

Ministerul de Externe de la Kiev a subliniat că afirmațiile făcute de partea rusă ca Ucraina pune piedici pentru desfasurarea următoarei runde de negocieri în format „5 + 2“ este un alt exemplu de manipulare deschisa, deoarece administrația de la Tiraspol a fost cea care a respins propunerea recentă pentru organizarea Conferinței bavareze, unde urma sa se discuta despre viitoarea agendă a negocierilor precum și calendarul punerii în aplicare a acestora.

„Ucraina cere Federației Ruse să înceteze acțiunile sale distructive, și în cele din urmă să ofere asistență eficientă în rezolvarea seriei de probleme de actualitate de pe agenda procesului de negocieri în formatul“ 5 + 2”, în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului, asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, de a retrage trupele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova“, – a subliniat declaratia Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău