Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin dacă liderul rus va veni la învestirea noului președinte

  • 08 August 16:38
Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin dacă liderul rus va veni la învestirea noului președinte

Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut miercuri guvernului mexican să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime de război, dacă acesta va veni la ceremonia de învestire a președintei mexicane Claudia Sheinbaum, relatează AFP.

"Avem încrederea în guvernul mexican că va respecta mandatul de arestare internațional" emis pe numele lui Putin și "îl va preda organismului judiciar al Națiunilor Unite de la Haga", CPI, dacă liderul rus va participa la ceremonia de învestire a Claudiei Sheinbaum la 1 octombrie, afirmă misiunea diplomatică ucraineană într-un comunicat citat de Agerpres.

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război prin deportarea în Rusia a copiilor ucraineni din zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, care prevede că este de "datoria fiecărui stat de a supune jurisdicției penale pe cei responsabili de crime internaționale".

Ambasada Ucrainei în Mexic îl califică pe președintele rus drept "criminal de război", care trebuie să răspundă în fața justiției pentru invazia în Ucraina pe care a inițiat-o în februarie 2022.

În același timp, misiunea diplomatică mulțumește guvernului mexican pentru invitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la ceremonia de învestire a noului șef al statului, Claudia Sheinbaun.

Viitorul ministru mexican de externe, Juan Ramon, a subliniat miercuri că invitarea președintelui rus nu a fost decât o "practică protocolară".

Claudia Sheinbaum, prima femeie aleasă președinte al Mexicului după victoria ei triumfală din 2 iunie, își va prelua oficial atribuțiile la 1 octombrie pentru un mandat de șase ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău