Ucraina cere înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusei, din cauza organizării alegerilor parlamentare ruse în Donbas și în Crimeea

  • 17 Septembrie 14:46
Ucraina cere înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusei, din cauza organizării alegerilor parlamentare ruse în Donbas și în Crimeea

Ucraina protestează față de decizia Rusiei de a organiza alegerile pentru Duma de Stat inclusiv în Crimeea anexată și în zonele ocupate din regiunile est-ucrainene Donețk și Luhansk - transmite RBC.

Potrivit unui comunicat remis de MAE de la Kiev, Ucraina consideră aceste acțiuni ale Moscovei drept o continuare a încălcării grave a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Instituția subliniază că Rusia încalcă, astfel, normele dreptului internațional, iar acțiunile sale sunt ilegale.

"Implicarea în alegeri a cetățenilor ucraineni care locuiesc pe teritoriul temporar ocupat al regiunilor Donețk și Luhansk, precum și a aproape 1,5 milioane de alegători care locuiesc acum în Crimeea temporar ocupată, va denatura semnificativ rezultatele alegerilor pentru Duma de Stat a Federației Ruse și, în general, va pune la îndoială legitimitatea lor" - atrage atenția MAE de la Kiev.

Instituția avertizează că toți cei implicați în organizarea și desfășurarea votului ilegal în teritoriile ocupate vor fi trași la răspundere în conformitate cu legislația Ucrainei. "Facem apel la alte state și la organizații internaționale să condamne hotărât acțiunile ilegale ale Federației Ruse, să anunțe în mod clar nerecunoașterea rezultatelor alegerilor în teritoriile ocupate temporar ale Ucraina și să constate nelegitimitatea Dumei de Stat a Federației Ruse, să crească presiunea politică și diplomatică asupra Federației Ruse, în special prin extinderea sancțiunilor împotriva acesteia" - se mai arată în comunicatul Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Amintim că, în perioada 17-19 septembrie, în Rusia au loc alegeri pentru Duma de Stat. Scrutinul se desfășoară inclusiv în Crimeea, peninsulă anexată ilegal de Rusia în 2014. În plus, ucrainenii cu cetățenie rusă care locuiesc în zonele separatiste din Donbas sunt transportați cu autocarele în Rusia pentru a participa la alegerile parlamentare. 

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,22
Ploaie ușoară
Umiditate:69 %
Vint:4,02 m/s
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15
Fri
16

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău