Ucraina cere aparatură de măsurare a radiațiilor și materiale de protecție pentru centralele sale nucleare

  • 24 Aprilie 2022 15:28
Ucraina cere aparatură de măsurare a radiațiilor și materiale de protecție pentru centralele sale nucleare

Ucraina a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) o „listă completă cu echipamente” necesare operării centralelor sale nucleare, informează Reuters. În același timp, senzorii instalați de AIEA la fosta centrală de la Cernobîl nu mai transmit niciun fel de date de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Directorul AIEA, Rafel Grossi, a precizat că Ucraina are nevoie de aparatură de măsurare a radiaților, materiale de protecție, asistență computerizată și generatoare de curent care funcționează cu benzină, transmite DIGI24.

Statele memre AIEA vor oferi Ucrainei toate aceste echipamente, a promis Rafael Grossi.

Ucraina are în prezent patru centrale nucleare cu 15 reactoare în stare de funcțiune. Șapte astfel de reactoare sunt conectate direct la rețeaua energetică ucraineană. Două dintre acestea se află la centrala de la Zaporojie, aflată în prezent sub controlul forțelor militare ruse, conform Reuters.

Grossi s-a aflat în urmă cu o lună în Ucraina pentru a verifica securitatea centralelor nucleare.

La începutul lunii martie, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporojie după bombardamentele rusești din apropierea instalației.

De asemenea, la centrala de la Cernobîl au fost întrerupte temporar liniile de alimentare cu energie electrică, forțele ucrainene dând vina pe trupele rusești care au ocupat centrala.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău