Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari pentru reparații în infrastructura avariată de bombardamentele rusești

  • 28 Ianuarie 2023 09:40
Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari pentru reparații în infrastructura avariată de bombardamentele rusești

Ucraina va avea nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea de reparații în infrastructura sa energetică avariată de seria de atacuri rusești cu rachete și drone care s-au succedat în ultimele patru luni, ultimul raid de acest fel având loc joi, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Șmîgal, potrivit Reuters.

El a afirmat în ședința de guvern că cinci substații de înaltă tensiune au fost lovite în atacul efectuat joi de Rusia. Armata ucraineană a susținut că a doborât 47 din 55 de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei joi 26 ianuarie dimineață. Alte 15 rachete au fost lansate mai târziu în cursul zilei.

„Anul acesta trebuie să finanțăm un deficit financiar uriaș de circa 38 de miliarde de dolari. Alte 17 miliarde de dolari vor fi necesare anul acesta pentru refacerea sistemului energetic, deminare, reconstrucția de locuințe, a infrastructurii critice și sociale", a detaliat premierul Denis Șmîgal.

El a anunțat de asemenea că guvernul de la Kiev a avut săptămâna aceasta o întâlnire cu partenerii occidentali pentru coordonarea în mod transparent și eficient a ajutorului financiar oferit de aceștia Ucrainei.

Operatorul rețelei ucrainene de electricitate, Ukrenergo, a anunțat vineri, 27 ianuarie, că după atacul rusesc de joi, 26 ianuarie, a fost nevoit să recurgă la oprirea furnizării electricității în zece regiuni, practic pe întregul teritoriu al Ucrainei aflat sub controlul autorităților de la Kiev, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău