Ucraina ar putea adera la NATO în 5-10 ani, este convins un fost șef adjunct al Statului Major de la Kiev

  • 13 Ianuarie 08:54
Ucraina ar putea adera la NATO în 5-10 ani, este convins un fost șef adjunct al Statului Major de la Kiev

Ucraina ar putea deveni stat membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice în următorii cinci sau zece ani, consideră general-locotenentul în rezervă Igor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acesta califică drept „destul de realistă” posibilitatea ca Ucraina să atingă standardele NATO, în condiţiile în care planul de reformare a armatei ucrainene ar trebui finalizat până în 2020.

„Cel mai important lucru este că Ucraina se îndepărtează de sistemul de control al Rusiei, în care Statul Major era parte din Ministerul Apărării, așa cum era în Rusia țaristă, în forțele armate sovietice și în Federația Rusă modernă. Trecem la așa-numitul sistem anglo-saxon, în care Ministerul Apărării îndeplinește o funcție pur militaro-politică, contribuind în mod cuprinzător la dotarea forțelor armate”, a concluzionat fostul șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Rador.

Anterior, ministrul adjunct al afacerilor externe de la Kiev, Vadim Pristaiko, a declarat că Alianța Nord-Atlantică apreciază pozitiv dezvoltarea armatei ucrainene, în special în ceea ce privește pregătirea sergenţilor şi gestionarea trupelor.

„Ultima evaluare, pe care Alianţa a făcut-o la sfârșitul anului trecut, indică faptul că există mari realizări”, a menţionat Pristaiko.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, de asemenea, a anunţat recent că, începând cu anul viitor, forțele armate ucrainene vor funcționa conform standardelor NATO, un obiectiv stabilit prin legea privind securitatea națională a Ucrainei.

„În 2020, Forțele Armate ale Ucrainei vor fi organizate și capabile să acționeze pe deplin conform standardelor NATO, în conformitate cu legea noastră privind securitatea națională”, a precizat șeful statului ucrainean.

Totodată, Poroșenko şi-a exprimat convingerea că parcursul euroatlantic al Ucrainei va contribui la asigurarea securității granițelor și suveranității statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22,12 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1 m/s
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C

Curs oficial BNM 21 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5859 0.1899
USD 18.2136 0.0134
RON 4.3541 0.0405
UAH 0.6912 0.0010
RUB 0.2878 0.0034
Arhivă Radio Chișinău