Ucraina | Alegerile locale, o înfrângere pentru partidul lui Volodimir Zelenski

  • 26 Octombrie 2020 10:38
Ucraina | Alegerile locale, o înfrângere pentru partidul lui Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a suferit o înfrângere la alegerile locale desfășurate duminică, partidul său fiind devansat de adversari în majoritatea orașelor mari, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, notează AFP, potrivit Agerpres.

În nouă mari orașe și centre regionale din toată Ucraina unde au fost realizate aceste sondaje, niciun candidat al partidului prezidențial nu a fost ales primar, nici chiar în orașul natal al lui Volodimir Zelenski, departe de triumful electoral propriu și al partidului său anul trecut.

Partidul său, Servitorul poporului, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari orașe din centru, iar în alte șapte figurează cel mai frecvent pe poziția a treia, indică două sondaje.

Ucraina și-a ales duminică primarii și consilierii locali și regionali, un vot considerat ca un test pentru Volodimir Zelenski, un fost actor fără experiență politică, ales triumfal la președinție în aprilie 2019 pe baza promisiunilor de eradicare a corupției și încetare a războiului cu separatiștii proruși din estul țării.

Trei luni mai târziu, partidul său nou înființat a obținut mai mult de jumătate din mandatele parlamentare, un record pentru această fostă republică sovietică având circa 40 de milioane de locuitori.

În lipsa unor schimbări concrete, sprijinul popular s-a diminuat și, potrivit unui recent sondaj, partidul prezidențial este creditat cu doar 17% din intențiile de vot la nivelul întregii țări, urmat îndeaproape de opoziția prorusă (Platforma de opoziție - Pentru viață, 14%) și prooccidentală (Solidaritatea europeană a fostul președinte Petro Poroșenko, 13%).

Prezența la vot duminică a fost de circa 36%, potrivit ONG-ul specializat Opora, față de 47% la precedentele alegeri locale de acum cinci ani.

Numărarea voturilor riscă să dureze mai multe zile, o nouă lege electorală făcând complicată această procedură.

Alegeri nu au avut loc în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia, și în teritoriile din est aflate sub controlul separatiștilor ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău