Ucraina afirmă că o țară din Sudul global ar putea găzdui al doilea summit pentru pace

  • 22 Iunie 11:18
Ucraina afirmă că o țară din Sudul global ar putea găzdui al doilea summit pentru pace

Ucraina consideră că un al doilea summit care să analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi găzduit de o țară din Sudul global, a declarat vineri un înalt oficial, citat de agenția de presă Interfax-Ukraina, la care face referire Agerpres.

Peste 90 de țări au participat la primul summit din Elveția săptămâna trecută, Ucraina căutând un sprijin larg pentru planul său de a pune capăt războiului început în urmă cu aproape 28 de luni cu o invazie rusă pe scară largă.

Moscova, care nu a fost invitată, a calificat rezultatul summitului - un comunicat semnat de majoritatea participanților, dar nu și de India, Brazilia și Arabia Saudită - ca fiind "aproape zero".

"Avem mai multe țări [care se oferă să-l găzduiască] și pot spune cu un grad ridicat de probabilitate că un astfel de summit ar putea avea loc într-una dintre țările din Sudul global", a declarat consilierul prezidențial Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina, transmite sursa.

Ucraina dorește ca următorul summit să fie convocat înainte de sfârșitul anului, a spus el, adăugând că Rusia ar putea fi invitată dacă este pregătită să ia în considerare foaia de parcurs prezentată de Ucraina și nu lansează ultimatumuri.

Președintele Vladimir Putin a declarat la 14 iunie că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina dacă Kievul va fi de acord să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să cedeze integral patru regiuni revendicate și parțial ocupate de Moscova - cereri respinse de Kiev ca fiind echivalente cu capitularea.

Jovkva a refuzat să numească gazdele potențiale, afirmând că aceasta ar ajuta doar Rusia să submineze eforturile diplomatice.

Sprijinit de majoritatea țărilor occidentale, Kievul și-a intensificat eforturile pentru a obține susținerea țărilor din Sudul global și al națiunilor asiatice, istoric mai apropiate de Rusia și mai ambivalente cu privire la războiul Moscovei în Ucraina.

China, care a proclamat un parteneriat "fără limite" cu Rusia cu câteva zile înainte ca Moscova să-și lanseze invazia, nu a participat la summit. China se prezintă ca neutră și neagă că ar fi furnizat Moscovei arme sau muniții.

Declarația responsabilului de la Kiev vine la o zi după ce președintele rus a afirmat într-o conferință de presă susținută la finalul miniturneului său asiatic, în Coreea de Nord și Vietnam, că "retragerea trupelor ruse din Ucraina nu se va întâmpla niciodată", așa cum cere Kievul, potrivit media ruse.

Retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate, așa cum cere Ucraina, "se pare că nu se va întâmpla niciodată", iar dorința politicienilor occidentali de a provoca Rusiei o "înfrângere strategică pe câmpul de luptă" nu va face decât să forțeze Kremlinul să "meargă până la capăt", a declarat Putin joi seara, potrivit media independente ruse Meduza.io și Svoboda.org.

"Politicienii din țările occidentale spun că vor să obțină înfrângerea noastră strategică, dar pentru Rusia aceasta ar însemna sfârșitul statalității sale, atunci apare întrebarea - de ce ar trebui să ne fie frică, nu este mai bine să mergem până la capăt?", a declarat Putin, citat de Meduza.io, cu sediul în Letonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău