Ucraina acuză Serviciul de Securitate al Rusiei că a organizat asasinarea unui fost deputat rus

  • 09 Octombrie 2017 16:18
Ucraina acuză Serviciul de Securitate al Rusiei că a organizat asasinarea unui fost deputat rus unian.ua

Parchetul general al Ucrainei a acuzat luni Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) că a organizat asasinarea unui fost deputat rus critic la adresa Kremlinului, Denis Voronenkov, ucis în martie la Kiev, transmite AGERPRES.

'Conducerea FSB, în complicitate cu infractori de top ruși, a pregătit asasinatul', a declarat procurorul general Iuri Luțenko într-o conferință de presă.

În opinia sa, FSB ar fi folosit în acest scop o autoritate a criminalității din Siberia, Vladimir Tiurin, fost partener al soției defunctului, Maria Maksakova, care ar fi finanțat la rândul său crima.

Prin asasinarea lui Voronenkov, autoritățile ruse au încercat 'să elimine un martor care oferea informații prețioase (...) privind implicarea Rusiei în (...) crime militare împotriva Ucrainei', a afirmat procurorul general.

Fost deputat comunist care a votat alături de aproape întreaga Dumă rusă anexarea Crimeii în 2014, Denis Voronenkov a fost împușcat mortal la 23 martie la ieșirea dintr-un hotel de lux în centrul Kievului.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a denunțat imediat asasinatul, spunând că este 'un act de terorism de stat din partea Rusiei', acuzație respinsă ca fiind 'absurdă' de către Kremlin.

Presupusul asasin, care avea asupra lui un pașaport ucrainean, a murit din cauza rănilor la spital la câteva ore după un schimb de focuri cu garda de corp a lui Voronenkov.

Cu câteva luni înainte de moartea sa, Voronenkov devenise extrem de critic la adresa Kremlinului și a depus mărturie în Ucraina împotriva fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. El și-a luat cetățenia ucraineană și era căutat de justiția rusă pentru 'escrocherie'.

Potrivit procurorului general, Tiurin, 'controlat de FSB', voia 'să se răzbune pe fosta sa parteneră Maksakova', care s-a despărțit de el 'în urmă cu circa opt ani' și s-a refugiat în Ucraina cu Voronenkov în octombrie 2016.

Maria Maksakova, fost deputat al partidului prezidențial Rusia Unită și cântăreață de operă, locuiește în continuare la Kiev.

Ucraina și Rusia traversează o criză fără precedent de la anexarea de către Moscova a Crimeii, urmată de un conflict armat în care se confruntă rebelii proruși și forțe guvernamentale în estul Ucrainei. Conflictul a făcut peste 10.000 de morți de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că îi susține militar și financiar pe rebeli, lucru dezmințit mereu de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău