Ucraina a ratificat Statutul de la Roma pentru a putea adera la Curtea Penală Internațională, care pedepsește crimele de război

  • 21 August 15:20
Ucraina a ratificat Statutul de la Roma pentru a putea adera la Curtea Penală Internațională, care pedepsește crimele de război

Parlamentul de la Kiev a votat miercuri, după ani de tergiversări și opoziție din partea armatei, în favoarea aderării Ucrainei la Curtea Penală Internațională (CPI), în speranța de a pedepsi Rusia pentru crimele de război pe care o acuză că le-a comis în Ucraina.

În total, 281 de parlamentari au votat pentru ratificarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, au anunțat mai mulți deputați pe rețelele de socializare, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres. Problema este foarte sensibilă în Ucraina, mulți temându-se că forțele armate care luptă împotriva Rusiei ar putea fi, la rândul lor, vizate de CPI, a cărei misiune este de a-i urmări penal pe cei responsabili de genocid, crime împotriva umanității, crime de război și agresiune, scrie G4Media.

Această decizie va deschide „posibilități mai mari de pedepsire a rușilor și va întări izolarea Rusiei”, a scris pe Facebook deputata Ievghenia Kravciuk. Potrivit acesteia, Ucraina a invocat articolul 124 din Statutul de la Roma, care permite scutirea, timp de șapte ani, a oricărui ucrainean, civil sau militar, de la orice urmărire penală pentru crime de război de către CPI.

„O măsură necesară”

Ratificarea acestui document înaintat Parlamentului luna aceasta de președintele Volodimir Zelenski face parte din angajamentele luate de Kiev față de UE, a adăugat ea. „Este o măsură necesară, pe deplin justificată și sigură”, a afirmat deputata.

O parlamentară din opoziție, Irina Gerașcenko, care nu a susținut acest document, la fel ca partidul ei, Solidaritatea Europeană, a afirmat că au avut loc „discuții dificile” în Parlament înainte de vot. „Armata a cerut ca ratificarea să fie amânată până la sfârșitul legii marțiale”, a adăugat ea pe Telegram.

„Nimeni nu a explicat ce se va întâmpla după” cei șapte ani de scutire prevăzuți de articolul 124, a mai spus ea. Ucraina a recunoscut jurisdicția CPI în trecut, însă calitatea de membru cu drepturi deplin al Curții este o parte cheie a eforturilor Ucrainei de a adera în cele din urmă la Uniunea Europeană, notează Reuters.

„Ucraina a lucrat deja eficient cu CPI pentru a se asigura că cei responsabili pentru toate atrocitățile ruse comise în timpul agresiunii Moscovei vor fi trași la răspundere”, a scris ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pe rețeaua X, adăugând că „acest efort va fi acum și mai eficient”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău