Ucraina a făcut apel la instalarea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

  • 08 August 2022 16:09
Ucraina a făcut apel la instalarea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

Alerta la nivel internațional după atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina s-a accentuat luni, Kievul avertizând că există riscul producerii unei catastrofe în stiul Cernobîl și făcând apel la instaurarea unei zone demilitarizate în jurul perimetrului centralei, cea mai mare din Europa, transmite REUTERS, citat de Rador.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat să li se permită inspectorilor săi accesul la centrala de la Zaporojie, pe fondul disputei dintre Kiev și Moscova, care se acuză reciproc că au bombardat zona centralei din sudul Ucrainei.

"Orice atac asupra centralei nucleare reprezintă un gând suicidal", a avertizat Antonio Guterres în cadrul unei conferințe de presă susținută luni în Japonia, unde participă la Ceremonia Memorialului de Pace de la Hiroshima, care comemorează 77 de ani de la cel mai grav bombardament atomic din istoria planetei.

Petro Kotin, directorul general al companie energetice nucleare de stat Energoatom din Ucraina, a solicitat prezența unei echipe de forțe de menținere a păcii, care să fie desfășurată în perimetrul centralei de la Zaporojie, operată în continuare de tehnicieni ucraineni. "Decizia pe care o cerem comunității internaționale și tuturor partenerilor noștri este de a retrage invadatorii din zona unde se află centrala și de a se crea o zonă demilitarizată în acest perimetru", a declarat Petro Kotin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău